Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament commemora el Dia Oficial de l'Holocaust

27 de enero de 2015

Cada any el Parlament rendeix tribut a totes les víctimes de l'Holocaust.

Avui matí, a la sala de Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears, ha tingut lloc l’acte oficial del Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes  de l’Holocaust, en el qual han participat membres de la Comunitat Jueva a les Illes Balears, amb la presència de representants del Govern, del Consell de Mallorca, de l'Ajuntament de Palma, senadors, batles,  membres del Cos Consolar, de l'Església Catòlica, associacions, i diputats de tots els grups parlamentaris.

Aquesta commemoració que s'organitza anualment, fa referència a la data de 27 de gener de 1945, quan  les tropes soviètiques alliberaren el camp de concentració i extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau a Polònia.

Durant la Segona Guerra Mundial, el règim nazi i els seus col·laboradors van assassinar a uns sis milions de jueus, -homes, dones i nins-, en un intent d'anihilar sistemàticament a la comunitat jueva d'Europa. Així mateix, van perseguir i matar a milions de persones d'altres grups, entre ells a gitanos, discapacitats físics i mentals, opositors polítics, homosexuals i a membres de molts altres col·lectius. El Parlament ha organitzat aquesta commemoració durant els darrers onze anys per rendir tribut a totes aquelles víctimes.

L’acte d'avui s’ha iniciat amb la projecció d'un audiovisual i tot seguit la presidenta del Parlament, Margalida Durán, ha pronunciat un discurs en el qual ha manifestat que "cada vegada que es pensa en l’estranger com a enemic, com a desconegut o com a una persona diferent, s’obrin de nou les portes a l’odi i a la xenofòbia"; també quan "es mata algú per motius de procedència, religió, sexe o conviccions, s’obrin de nou les portes d’Auschwitz". La presidenta  ha recordat que encara queda un llarg camí per fer "i els darrers esdeveniments de França, així ho confirmen"; per això, ha afegit Durán, "és necessari educar als nostres fills en el coneixement profund de les altres cultures i en els valors del respecte i la tolerància, perquè aprenguin a estimar als qui són diferents d’ells". Finalment, la presidenta del Parlament ha adreçat un missatge d'esperança perquè "avui, a tot el món, hi ha hagut centenars de reunions com la nostra, a les que es diu no a la barbàrie, al racisme i a la discriminació". També ha expressat a tots els assistents el desig que "aquest foc que tot seguit encendrem simbolitzi tant la càlida tendresa cap a aquells que perderen la vida, com l’enèrgica condemna de tots els crims que allà es feren".

Per la seva part el president de la Comunitat Jueva de les Illes Balears, Abraham Barchilón, ha manifestat la necessitat d'explicar a les noves generacions "allò que la barbàrie pot fer i les armes que la Humanitat té per derrotar-la: raó i empatia". Per a Barchilón l'acte d'avui ha de servir per "recordar i vetlar perquè les noves generacions coneguin aquesta part de la història” i, en aquest sentit, ha instat al Parlament que l'any que ve una representació escolar sigui convidada a l’acte.

Encesa simbòlica de set espelmes

A continuació s’ha procedit a l’acte simbòlic d’encesa de set espelmes en record de les víctimes de l’holocaust nazi, sis per cada milió de jueus assassinats i  una per les altres ètnies i grups socials també assassinats a la Shoá (11 milions en total, 6 dels quals eren jueus).

La primera ha estat encesa per Maria Salom, presidenta del Consell de Mallorca; la segona per Esther Barchilón i Natàlia Casabé, membres de la Comunitat Jueva de les Illes Balears; la tercera per Mateo Isern, batle de Palma, la quarta per David Kaisin i Lynn Delumen, expresident i vicepresidenta de la Comunitat Jueva de les Illes Balears; la cinquena per José Vicente Marí Boso, conseller d'Hisenda i Pressuposts del Govern de les Illes Balears, la sisena per Jacqueline Tobiass, presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Illes Balears-Israel i per Manuel Quadreny, president  d'Arca Llegat-jueu; finalment, Margalida Durán, presidenta del Parlament, ha encès la setena.

Amb les set espelmes enceses, Victor Casabé ha cantat l’oració ‘El Male Rajamin’ en memòria de totes les víctimes i s'ha clos l'acte amb un minut de silenci en memòria de les víctimes.

Més informació ...