Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

No s'aprova el Projecte de llei de modificació de la Llei electoral de la CAIB

24 de marzo de 2015

Aquest projecte legislatiu, que proposava passar dels 59 diputats actuals a 43, no ha estat aprovat perquè no s'ha assolit la majoria qualificada necessària de dos terços dels vots.

 

El Ple del Parlament no ha aprovat el Projecte de llei de modificació de la Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears perquè no ha obtingut el vot favorable de dos terços de la cambra. És a dir, malgrat que ha obtingut la major part dels vots dels diputats (34 vots a favor -Popular- i 25 vtos en contra (Socialista, MÉS i diputats no adscrits), no s'ha obtingut la majoria qualificada que estableix a l'article 41.4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Debat i esmenes

El debat del Projecte s'ha iniciat amb la presentació de la iniciativa legislativa per part del vicepresident i conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, Antonio Gómez.

Pel que fa a les esmenes, el Grup Parlamentari MÉS n'ha mantingut 14, les quals han estat defensades per Nel Martí; el Grup Parlamentari Socialista, n'ha mantingudes 3, que han estat exposades per Cosme Bonet; i, finalment, la diputada no adscrita, Margalida Font, n'ha defensada altres tres. En torn en contra de totes elles ho ha fet la diputada del Grup Parlamentari Popular, Margarita Isabel Cabrer.

Exhaurits tots els torns, s'ha procedit a la votació de les  esmenes essent totes rebutjades amb la majoria dels vots en contra del Grup Popular.

Contingut del projecte de llei

El Consell de Govern, a proposta de Vicepresidència i Conselleria de Presidència, aprovà el passat 10 d'octubre el Projecte de llei de modificació de la Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la CAIB.

Al Ple celebrat dia 12 de desembre del 2014, la iniciativa superà les dues esmenes a la totalitat formulades pels grups parlamentaris Socialista i MÉS i, aleshores, continuà la tramitació en el si de la Comissió d'Assumptes Instituconals i Generals qui aprovà, el passat 11 de febrer, el dictamen que avui s'ha sotmès a debat i a votació.

El projecte de llei proposava passar dels 59 diputats actuals a 43, és a dir, una reducció de 16 diputats al Parlament balear, que suposarien un 27,12 % menys. Per circumscripcions, la composició de la cambra balear quedaria distribuïda de la manera següent: Mallorca, 24 (-9); Menorca, 9 (-4); Eivissa, 9 (-3), i Formentera mantindria 1 diputat.

La iniciativa legisltiva també volia instar el Parlament a "analitzar l'afectació que la reducció d'escons suposa en la seva organització i podrà proposar, si escau, la reducció del nombre de comissions i /o la disminució dels seus membres, els de la Mesa i també la racionalització dels mitjans personals i materials".

Segons el Govern, amb la mesura que aquest projecte de llei plantejava "es volia transmetre un missatge a la ciutadania que totes les institucions, inclòs el Parlament de les Illes Balears, també ajusten la seva despesa en èpoques de crisi, després de les mesures de contenció de la despesa implantades en l'Administració autonòmica amb la reducció del nombre de conselleries i direccions generals, la supressió i suspensió de l'activitat de determinats òrgans consultius, i la racionalització del sector públic autonòmic".

Més informació ...