El Parlament aprova una iniciativa relativa a l'IRPH com a 'índex opac i abusiu'
8 de noviembre de 2016
Al darrer punt de l'ordre del dia, el Ple del Parlament ha debatut i aprovat amb majoria de vots i amb la incorporació de tres esmenes del Grup Podem Illes Balears, una proposició no de llei presentada conjuntament pels grups parlamentaris MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, relativa a 'l'IRPH: un índex opac i abusiu'. La iniciativa defensada pels diputats Patricia Font i David Abril ha quedat aprovada amb la redacció dels punts següents:
A. El Parlament de Balears insta el Govern de les Illes Balears a:
1. Intervenir amb aquelles entitats financeres que operen a Balears i apliquen la llei de suport als emprenedors, la qual obliga a reconèixer l'IRPH ENTITATS com a índex substitutiu en aquelles hipoteques que així ho contemplaven i el tipus de les quals era IRPH Caixes, IRPH Bancs o CECA, perquè pactin un índex satisfactori en lloc del pactat per la llei, el qual ha estat reconegut com influenciable pel Banc d'Espanya.
2. Sol·licitar a les entitats financeres que siguin retornades les quantitats cobrades indegudament per efecte de l’aplicació de dits tipus, d’acord amb el que determina la darrera jurisprudència sobre la matèria; establir la via de mediació i arbitratge quan hi hagi reclamacions de clients per cobrament i, si pertoca, aplicar la Llei 7/2014, de 23 de juliol, de protecció de las persones consumidores i usuàries de les Illes Balears, reposició de la situació alterada i rescabalament de danys i perjudicis.
3. Facilitar, mitjançant la Direcció General de Consum, la informació suficient i necessària a fi que les persones afectades per les condicions abusives de les hipoteques referenciades a l’IRPH d'entitats, IRPH de caixes o IRPH de bancs rebin assessorament dels organismes de la comunitat autònoma de Balears competents en la matèria per procedir a revisar-les, ja sigui mitjançant la mediació i l’arbitratge o amb les accions legals que vulguin emprendre.
4. Fer, durant el primer semestre de l’any 2017, una campanya institucional per difondre a través de les xarxes socials, les mesures a que` es refereixen els punts 1 i 2, així com tots els acords als que s’arribin amb les entitats financeres, i impulsar, a través del Portal web de la Direcció General de Consum, un espai en el qual s’ofereixi informació i assessorament sobre la matèria.
5. Instar la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) a crear un document de compromís ètic que condicioni la possibilitat, o no, que l’Administració Local tingui relacions comercials amb les entitats financeres que no el subscriguin, en el qual s’incorporin des de compromisos relatius a l’acceptació dels mecanismes de mediació, d’acord amb la Llei 7/2014, de 23 de juliol, de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears fins a la supressió de les clàusules abusives - entre elles, la de l'IRPH-, una moratòria de desnonaments, o altres compromisos que es considerin convenients.
B. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a instar, al seu torn, al Govern central a:
6. Presentar durant el primer semestre de 2017 un projecte de llei dirigit a:
a) Modificar l’apartat 1 de la disposició addicional quinzena del règim de transició per a la desaparició d’índexs o tipus d’interès de referència de la Llei de l’Estat 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, incloent un nou apartat «d) Tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys, per a adquisició d’habitatge lliure, concedit pel conjunt de les entitats de crèdit (IRPH d'entitats)», perquè es produeixi la desaparició completa de dit índex i els titulars de préstecs amb índexs variables que desapareguin se’n beneficiïn de tipus d’interès referencials transparents, objectius i de mercat. (Esmena del Grup Podem incorporada)
b) Modificar l’apartat 3, paràgraf 1r, de la disposició addicional quinzena -règim de transició per a la desaparició d’índexs o tipus d’interès de referència- de la Llei de l’Estat 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, per la qual cosa el nou índex aplicable sigui un altre índex pactat amb els clients, perquè els titulars de préstecs amb índexs variables que desapareguin es beneficiïn de tipus d’interès referencials transparents, objectius i de mercat, quedan el punt 4 d'aquesta disposició addiconal. (Esmena del Grup Podem incorporada).
7. Supervisar, conjuntament amb el Banc d'Espanya, les revisions dels contractes que estan signant algunes entitats financeres, amb l’objectiu d’evitar que es continuïn aplicant tipus desproporcionats i injustos com conseqüència de l’entrada vigor de l’Ordre EHA/2899/2011, de la disposició addicional quinzena de la Llei 14/2013, i de totes les pràctiques abusives de les entitats financeres espanyoles denunciades reiteradament per la Comissió Europea.
8. A iniciar -davant la persistent vulneració del dret humà, constitucional i estatutari a l’habitatge que sofreixen milions de persones al nostre país- els canvis normatius tendents a fer efectiva la funció social de l’habitatge, garantint la dació en pagament retroactiva, la il·legalització dels desnonaments, la creació d’un parc públic d’habitatges de lloguer amb les cases buides acumulades per les entitats financeres, fomentar la tinença d’habitatge de lloguer amb mesures que abarateixin el seu cost i implementar les modificacions legals que garanteixin els subministraments bàsics vitals.
C. El Parlament de les Illes Balears manifesta:
9. La seva preocupació davant la demora injustificada en l’eliminació de l'IRPH d'entitats i la supressió de la seva publicació, havent d'haver estat eliminat a l’igual que els seus homòlegs, IRPH de bancs i IRPH de caixes, d’acord amb la disposició addicional quinzena de la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seva internacionalització, publicada al BOE núm.233, de 28 de setembre de 2013; que es deriva de l’acompliment de l’Ordre del Ministeri d’Economia i Hisenda EHA/2899/2011, de 28 d’octubre de 2011, relativa a la transparència i la protecció dels usuaris de serveis bancaris, que estipula l’abolició dels tipus d’interès IRPH un any posterior des de la seva publicació, des de la qual han passat ja més de quatre anys, pel que s’ha provocat un perjudici més que evident als clients de les entitats financeres en l’adopció del nou índex de referència, que encareixen els interessos aplicats molt per sobre dels del mercat, al mateix temps que afavoreixen a les entitats financeres, com s’evidencia en les resolucions judicials recents.
10. La seva preocupació davant el fet que el Parlament Europeu, davant la proposta de nou Reglament COM/2013/0641, sobre els índexs emprats com a referència en els instruments financers i els contractes financers, article 2.2.a), no hagi aprovat que aquest reglament sigui també aplicable als membres del sistema europeu de bancs centrals, excloent així l'IRPH. Aquest reglament exigeix condicions tan bàsiques com fer públiques les dades utilitzades per elaborar els índexs, que l'IRPH elaborat pel Banc d'Espanya incompleix argumentant que es tracta de dades secretes, prestació fonamental del contracte de qualsevol préstec que queda a l’arbitri d’un dels contractants, eludint qualsevol mesura de fiscalització; i, finalment, pel fet que els índexs han de ser representatius dels valors de mercat i subjectes a l’oferta i la demanda.
11. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que es posicioni a favor de les famílies afectades manifestant així el seu rebuig a les pràctiques de les entitats bancàries que continuen aplicant aquest índex, prioritzant les operacions amb entitats bancàries que no apliquin aquest índex per operar. Impulsant de manera immediata un compromís ètic mitjançant document que reguli les relacions entre el Govern autonòmic i les entitats financeres i altres proveidors. (Esmena del Grup Podem incorporada).
Esmenes
Els grups parlamentaris han presentat fins a 15 esmenes, de les quals han estat acceptades i incorporades al text aprovat les tres formulades pel Grup Parlamentari Podem Illes Balears, defensades per la diputada Marta Maicas. Les restants, defensades per Juan Manuel Lafuente (Popular, 10 esmenes) i Xavier Pericay (Mixt, 2 esmenes), no han estat acceptades pels grups proposants.