Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Declaració institucional sobre els drets de les persones discapacitades

7 de diciembre de 2016

El Ple del Parlament també ha aprovat per assentiment una segona declaració institucional per assentiment relativa als drets de les persones discapacitades.  

Actualment a les Illes Balears hi resideixen més de 10.000 persones amb discapacitat. Totes i cadascuna aporten valors a la nostra societat. Aquest Parlament, amb motiu del Dia mundial de les persones amb discapacitat, vol posar de manifest la seva sensibilitat i interès en les necessitats de tots ells i fer palesa la seva disposició per treballar per assolir, dia rere dia, una societat justa i igualitària, una societat capacitada per atendre i entendre les necessitats de tots els ciutadans d’aquestes illes.

El col·lectiu de persones amb discapacitat està representat, majoritàriament, per 8 federacions que agrupen 77 entitats socials. Aquest moviment atén anualment prop de 10.000 persones amb discapacitat gràcies al treball de 2.910 professionals.

Les entitats que atenen les persones amb discapacitat van néixer, fa més de 50 anys, per donar resposta a les necessitats socials que no s’atenien per part de les administracions. Per això, en la seva gènesi, tenen i han tingut sempre un component innovador. El desenvolupament del moviment associatiu a les Illes Balears -que ha comptat amb un ample suport de tots els sectors de la nostra comunitat- ha estat tan important que ha esdevingut una de les fortaleses de la societat balear, i l’ha distingida com una societat madura capaç de donar respostes.

Malgrat les nombroses reivindicacions no resoltes, aquest teixit associatiu ha aconseguit, amb molt d’esforç i amb el suport de tota la comunitat, crear una xarxa de suport i representativitat per donar resposta a les seves necessitats.

El treball de proximitat, el coneixement exhaustiu de les necessitats de les persones ateses i, sobretot, la perspectiva comunitària, donen al teixit associatiu una posició privilegiada per oferir serveis flexibles i adaptats a la complexitat de les necessitats socials actuals i per afrontar amb valentia aquells reptes emergents que planten cara a les societats occidentals.

A més de la indubtable rendibilitat social, la gestió per part de les entitats sense ànim de lucre aporta eficiència en la gestió de recursos que en permet l’optimització màxima i, el més important, afavoreix la integració social i laboral de les persones amb discapacitat. Aquest fet els permet passar de la inacció a la productivitat.

També al llarg dels anys s'han produït avanços legislatius com la Llei general dels drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; la Llei d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat (2003) i, darrerament, la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i el seu Protocol Facultatiu, aprovats el 13 de desembre de 2006 per l'Assemblea General de Nacions Unides.

És prioritari garantir el dret que tenen les persones amb discapacitat a gaudir de serveis d’atenció sociosanitària, de recursos assistencials i residencials, de programes formatius i d’inserció social, etcètera... I per això és necessari, entre tots, assolir un espai de diàleg permanent.

El Parlament de les Illes Balears reconeix el sector de la discapacitat com un aliat estratègic per defensar els drets dels sectors socials més sensibles i com un instrument necessari per lluitar contra la fractura social, i es compromet a crear les condicions adients per donar compliment als principis bàsics reconeguts en aquesta normativa que són, entre d'altres: la no-discriminació, la vida independent, la normalització, el respecte a la diversitat i a la igualtat d'oportunitats, l'accessibilitat universal i el disseny per a tothom, la participació, la transversalitat; i a instar totes les institucions i la societat a continuar treballant perquè siguin reals i efectius.

El Parlament de les Illes Balears fa seva la petició del sector per crear un instrument de diàleg permanent i formal que permeti incorporar a l’activitat legislativa d’aquest parlament la sensibilitat i les aportacions del col·lectiu de persones amb discapacitat, representats a través de les entitats. Per això, es compromet a la creació d’un intergrup parlamentari que serveixi d’espai d’intercomunicació permanent.

Són moltes les necessitats del col·lectiu que requereixen una resposta: planificar l’augment del nombre de places dels serveis, aprovar la nova Llei d’accesibilitat, eliminar copagaments sanitaris que lesionen l’economia de les persones amb discapacitat...

En el Dia Mundial de la discapacitat que avui commemoram cal tenir molt present que les societats més justes són aquelles que recullen el valor de tots els homes i les dones, les seves capacitats i els seus anhels, especialment de les persones més sensibles i vulnerables.

  Aprovada per assentiment pel Ple de la cambra

en sessió de dia 7 de desembre de 2016.

Més informació ...