Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acull la presentació de la novel·la inèdita de Guillem d'Efak: "La ponentada gran"

30 de mayo de 2018

La sala d’actes del Parlament de les Illes Balears ha acollit avui capvespre la presentació de la novel·la inèdita del poeta, narrador, dramaturg, cantant i guia turístic Guillem d’Efak (Guinea Equatorial, 1930 –Palma, 1955)

El president del Parlament, Baltasar Picornell ha donat la benvinguda als assistents i, en relació a l’autor, ha destacat que “Guillem d’Efak és un d’aquells personatges que sense saber per què et creen admiració i complicitat. Fins i tot sense conèixer-lo, amb poca informació, no saps per què, però ja et cau bé. És simpàtic. De fet és una d’aquelles persones que m’hauria agradat tenir la possibilitat de conèixer”. Per a Picornell l’obra “m’ha transportat a la infantesa, a aquest lloc comú tan illenc. Fa servir un vocabulari que de cop et du a algun lloc, aquí mateix, molt nostre. És com viatjar dins d’un mateix, com tornar anomenar les coses que sempre hem conegut, com reconèixer el més proper a través de la mirada d’un altre” .

Durant la presentació del llibre han intervingut Bernat Nadal, poeta i amic de Guillem d’Efak, Cristòfol Pastor Pífol, amic i personatge de la novel·la, Glòria Julià, poeta i lingüista i Pau Vadell, editor de l’obra.

La novel·la, publicada a la col·lecció Pedreny, de l’editorial AdiA Edicions, és una obra que es recupera “per la seva actualitat tot i fer més de trenta anys de la seva publicació parcial”. Efectivament la primera edició no completa de l’obra aparegué dins la col·lecció “Tià de Sa Real” de Manacor l’any 1979.  Per a l’editor la novel·la conté “un lèxic autèntic que ens fa reviure moments d’infància que resten en perill de desaparició dins la nostra consciència col·lectiva. Un text que ja denunciava, d’una manera explícita, l’arribada del boom turístic que ha desplaçat la població indígena per quatre diners”.

Guillem d’Efak construeix un món oníric a partir de la quotidianitat d’un poble del Llevant de Mallorca. Un jove, En Bernat, intenta discernir les veritats del món mentre es fa amic d’en Xaneta, un nin conflictiu que va arribar d’enfora. Aquest món sobreviu en paral·lel amb el de les rondalles i amb una ponentada que porta la fi de la civilització coneguda.

L’editorial ha volgut agrair al poeta Bernat Nadal “el suggeriment de redescobrir l’obra i a Mònica Pastor per totes les facilitats i pel mecanoscrit”. L’epíleg de l’obra ha anat a càrrec de Bartomeu Mestre Balutxo i la il·lustració de la coberta ha estat dissenyada per Toni Galmés.

Pel que fa a les autoritats, a la presentació hi eren presents la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur i els parlamentaris Damià Borràs, Andreu Alcover, Laura Camargo, Agustina Vilaret i Xelo Huertas.

Més informació ...