Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Baltasar Picornell defensa que el Parlament ha de seguir fent passes cap a una societat més justa

1 de marzo de 2019

Al seu discurs institucional de l'1 de març. El president ha fet també un balanç de la legislatura, marcada segons Picornell per nombroses lleis que garanteixen drets i llibertats, i que en molts casos han estat aprovades amb gran consens.

Avui matí s'ha celebrat a la seu del Parlament l'acte institucional del Dia de les Illes Balears, amb motiu del XXXVI aniversari de l'Estatut d'Autonomia, amb l'assistència de nombrosos ciutadans i representants de la societat civil.

El discurs del president del Parlament, Baltasar Picornell, que ha centrat l'acte, ha recordat com l'entrada en vigor de l'Estatut, l’any 1983, suposà un compromís ferm de la nostra comunitat per fixar les seves pròpies regles d’autogovern. Aquest Estatut, segons el president, “va ser capaç d’imaginar un futur diferent, de pensar una realitat que no existia, on poder construir un camí conjunt”.

Balanç positiu dels 36 anys d’autonomia

Per al president del Parlament, el balanç de tots aquests anys és positiu; perquè “a dia d’avui totes i tots vivim en una societat més igualitària, més lliure i més justa”. En referència al Parlament ha afirmat que la cambra “ha sabut recollir el guant llençat per la societat” i aquesta ha estat la legislatura amb més lleis de la història de les Illes Balears, “senyal que tenim un projecte de futur per als ciutadans i les ciutadanes de les nostres illes”.

Present legislatura: Drets i llibertats han rebut especial atenció

El president del Parlament, quan ha fet balanç del present període legislatiu, ha fet notar que en aquesta legislatura els drets i les llibertats han rebut una especial atenció i que algunes de les fites assolides “marcaran un abans i un després”. Picornell ha manifestat quehem lluitat per la igualtat, per l'accessibilitat, pel reconeixement del tercer sector, per una renda social garantida, per la seguretat i la salut al treball, per la protecció a la maternitat, pel suport a les famílies i contra la LGTBIfòbia. Hem treballat conjuntament per la protecció de tots els ciutadans i les ciutadanes, amb especial atenció a les persones que més ho necessiten”. També ha afegit el president que “hem fet passes per recuperar la Memòria Democràtica, un procés que ha permès fer justícia i reconciliar les famílies. Moltes d’elles, a la fi, poden recuperar els cossos d’aquells que donaren la vida per la democràcia”. En definitiva, ha fet notar que amb aquests actes “tancam ferides i recuperam la nostra dignitat com a societat”.

Una altra fita assolida durant aquesta legislatura a la qual ha fet especial esment el president ha estat la Llei de camins, “que en recupera l'ús i permet que totes les persones, locals i turistes, puguem continuar gaudint de fer excursions pel nostre territori”. També ha recordat la recuperació dels aparcaments dels hospitals públics, “que mai no s’haurien d’haver privatitzat”, quan ha defensat “allò que és de totes i tots, per aprofitar-ho en comú, i no només per respondre a interessos concrets”.

Repàs al consens parlamentari

El president del Parlament s’ha mostrat satisfet que “moltes de les normes han estat aprovades fruit d’un gran consens”, i que això “quedarà com a tret distintiu d’aquests quatre anys, el bon enteniment que hem tengut a la Mesa del Parlament i que -vull creure- ha contagiat l’hemicicle. I així ho ha reconegut també la societat: amb la nominació al premi Siurell Rosa que atorga Ben Amics per la Llei contra l’LGTBIfòbia o amb el guardó que anirem a recollir a Madrid el proper 9 de març i que ens ha atorgat la Fundació Quién Sabe Dónde per la Proposició no de llei de suport a les famílies de les persones desaparegudes”. Un altre bon exemple d’acord que ha assenyalat el president ha estat la supressió dels aforaments, o la reforma del Reglament del Parlament, que serà aplicable a la propera legislatura. 

Modernització del Parlament

Baltasar Picornell ha tingut unes paraules per anunciar que “aquesta casa està en procés de canvi. La societat ha evolucionat molt ràpidament i les exigències sobre la política també. Les novetats tècniques ens permeten agilitar i millorar la nostra feina parlamentària i, per tant, el nostre servei”. El president ha recordat com “aquests anys hem escoltat i intentat donar resposta a aquests canvis, dissenyant un parlament més participatiu, més obert a les organitzacions i a la ciutadania, acollint múltiples jornades i actes, sempre amb el convenciment que aquest patrimoni s’ha de valorar i posar a l’abast de totes i tots.”. També “hem fet passes cap a l’administració electrònica, que ens permetrà ser més àgils, més ràpids, més ecològics i, sobretot, més eficients a l’hora de gestionar la informació. I hem dotat aquesta cambra d’un nou sistema de gestió dels mitjans audiovisuals”, perquè les ciutadanes i els ciutadans estiguin ben informats, en temps real. Per a Picornell aquesta “és una passa necessària per reforçar la transparència i la confiança”.

 Cooperació amb altres cambres legislatives

Baltasar Picornell també ha recordat al seu discurs la presència i la feina realitzada a les Conferències de presidentes i presidents de parlaments autonòmics (COPREPA), “cooperant amb altres cambres i treballant als dos grups on hem pogut participar i elevar fins a la Unió  Europea temes de llengua i d'igualtat”, com, per exemple, amb la participació del Parlament balear al grup de Llengua i Diversitat Cultural de la Conferència d’Assemblees Legislatives de les Regions Europees (CALRE).

Temes importants al Parlament: Igualtat de gènere, protecció del territori, energies renovables, canvi climàtic i habitatge

Per altra part, ha apuntat el president, “hem aportat també el nostre granet d’arena al grup d’Igualtat de Gènere, centrat en un aspecte que preocupa, i molt, a la nostra comunitat, com és l’escletxa salarial entre homes i dones”. També “s’ha fet feina per protegir el nostre territori, cercant l’equilibri entre l’explotació dels nostres recursos i la seva conservació, creant, a més, noves zones de protecció” i la problemàtica de les renovables i canvi climàtic. Així mateix, Picornell ha fet esment al fet que “empesos pel clam del carrer, hem fet front al problema de l'habitatge, amb lleis pioneres, valentes, que donen resposta a un problema global, avui, sense esperar que sigui massa tard”.

Un REB que reconeix la insularitat, però insuficient

Les paraules del president del Parlament en relació al nou Règim Econòmic Balear han anat encaminades a afirmar que “és una eina que reconeix la insularitat, tot i així, encara no és suficient per revertir-ne els efectes”.  Per això, considera, que “el nostre objectiu no ha de ser tenir un nivell d’inversió similar a la resta de l’Estat sinó, a més a més, comptar amb les mesures adients per revertir aquestes condicions tan peculiars del fet insular”.

Agraïment a la feina dels diputats, personal del Parlament i mitjans de comunicació.

Per a Baltasar Picornell, tota la tasca feta durant la legislatura “ha estat fruit d’un esforç coral” i ha agraït la feina als diputats i a les  diputades, companys i companyes “d’aquesta aventura”, i ha fet notar “la capacitat que hem tengut a l’hora d’assolir alguns consensos, consensos que no hauríem de permetre que es trenquin per cap motiu i molt menys per qüestions electoralistes”.

També ha volgut agrair la tasca a totes les persones que fan feina al Parlament, “de manera discreta, sense sortir a les notícies, però que són absolutament imprescindibles per al bon funcionament d’aquesta cambra”; i als mitjans de comunicació “sense els quals seria impossible el control democràtic de la institució”. En aquest sentit ha afirmat que “necessitam que sigueu sempre presents, no només per informar els ciutadans de l’activitat legislativa, sinó per fer-ho d’una forma veraç, sincera, crítica, per tal d’assegurar la transparència i la salut democràtica de la nostra societat”.

Futur de la institució: treballar per a una societat més justa.

El president del Parlament ha manifestat que la feina de la institució “ha d’anar encaminada a aconseguir una societat més justa, amb més oportunitats, on la pobresa i les desigualtats arribin a ser records del passat i no una realitat actual”. Per a Picornell, “no ens podem permetre, i menys en moments de creixement, veure com augmenten la pobresa i l’exclusió entre les ciutadanes i les ciutadans de les nostres illes. Com tampoc no ens podem permetre ser una de  les comunitats amb un dels índex més elevats en desigualtat per raó de gènere.”

Illes Balears: una terra d’acollida

El president Picornell també ha fet referència a constatar que Balears és una terra d’acollida: “una societat oberta, cosmopolita, que s’ha anat enriquint al llarg dels anys de formes de fer i de pensar diferents. Una societat que va respondre a la crisi dels refugiats amb un contundent “Volem acollir”, un clam de solidaritat amb els que fugen de les guerres i la misèria, als quals no podem donar l’esquena i condemnar a una mort segura a la nostra estimada mar”. Si bé, per al president del Parlament, “malauradament, les institucions no hem estat capaces de respondre com calia per fer-ho efectiu”.

Record a la torrentada del Llevant de Mallorca

Baltasar Picornell ha manifestat sentir-se “molt orgullós de la nostra comunitat, d’una societat empeltada de tantes, cada dia més rica, més diversa i més solidària, amb els d’aquí i amb els de fora. Que cuida, es cuida i fa front comú davant les situacions més complicades, com la viscuda a la torrentada del  Llevant de Mallorca”; i ha expressat el seu agraïment i reconeixement als cossos i forces de seguretat, emergències, protecció civil, bombers, a totes les persones que apartaren momentàniament les seves vides per tornar-la a aquells que més ho necessitaven.

Cap un futur encara no escrit, però amb valentia

Per cloure el discurs, el president del Parlament ha assegurat el seu convenciment que la societat balear “tendrà la valentia per empènyer encara els seus representants polítics cap a nous horitzons que encara no estan escrits, amb unes bases fortes i riques de solidaritat i justícia”. Per a Picornell, “el nostre destí encara està per escriure” i “cal continuar treballant per un projecte comú entre totes i tots que ens doni l’oportunitat de ser millors, avançar cap al futur amb el bagatge de tot allò après”.

Més informació ...
Documents