Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament rebutja una moció del Grup MÉS relativa a política general en matèria d'aigües

17 de septiembre de 2013

Durant la sessió plenària celebrada avui matí, el Grup Parlamentari MÉS ha defensat una moció relativa a la política general en matèria d’aigües que finalment ha estat rebutjada amb els vots en contra del Grup Parlamentari Popular.

 Contingut de la moció del grup MÉS

El diputat Antoni Alorda ha exposat el contingut de la iniciativa que estructurada en quince punts proposava  que el Parlament aprovàs:

 Primer. Instar el Govern de les Illes Balears a recuperar totes les mesures en favor de la conservació del recurs aigua que figuraven a la proposta de Pla hidrològic aprovada pel Consell de Govern el mes de febrer de 2011 i que han estat eliminades en el projecte de Pla hidrològic que s’ha sotmès recentment a informació pública.

 Segon.  Lamenta que el Govern de les Illes Balears no hagi justificat les modificacions que introduïa en el text del PHIB en un debat públic i obert amb la ciutadania abans i durant la informació pública.

 Tercer. Instar el Govern de les Illes Balears a mantenir la delimitació de les zones humides prevista en l’aprovació del PHIB de febrer de 2011 i a evitar actuacions urbanístiques que malmenin els valors ambientals d’aquests espais.

 Quart. Instar el Govern a reconèixer el caràcter normatiu dels annexos del PHIB en profit de la seguretat jurídica.

 Cinquè. Instar el Govern de les Illes Balears a lliurar-li una taula amb els drets d’extracció d’aigües subterrànies de cada unitat hidrogeològica de les Illes Balears, precisa o aproximada, en especial dels aqüífers classificats segons el pla vigent.

 Sisè. Instar el Govern de les Illes Balears a no permetre noves concessions sobre aqüífers sobreexplotats, tret que es compensin amb baixes de drets d’extracció sobre els dits aqüífers. En aquest sentit, el Parlament insta el Govern a revisar i controlar els drets privats, les concessions i autoritzacions existents, començant pels que afectin aqüífers sobreexplotats.

 Setè. Instar el Govern a recuperar la previsió de plans de seguiment i la gestió de les masses d’aigua.

 Vuitè. Instar el Govern a adoptar les mesures escaients per actuar sobre les pèrdues de les xarxes municipals, a promoure xarxes separatives i a garantir la potabilitat de l’aigua en els subministraments municipals.

Novè Instar el Govern a exigir que els planejaments urbanístics prevegin les infraestructures hidràuliques adients i el subministrament d’aigua suficient per al conjunt de la població, preveient que els costos aniran a càrrec dels promotors.

 Desè.- Instar el Govern a no considerar els usos recreatius i els “altres aprofitaments” amb prioritat als usos ambientals.

 Onzè. Instar el Govern a mantenir l’autorització hidràulica per als pous de menys de 7.000 metres cúbics, de manera especial en els aqüífers sobreexplotats.

 Dotzè. Instar el Govern a garantir que els titulars dels pous faran arribar a l’administració hidràulica tota la informació necessària per a una correcta gestió del recurs.

 Tretzè. Instar el Govern a mantenir el règim d’extraccions d’aigua costanera que preveia el projecte de PHIB aprovat pel Consell de Govern de febrer de 2011.

 Catorzè. Instar el Govern de les Illes Balears a revisar en profunditat el règim d’explotació de les dessaladores per evitar costs excessius, retornant-ne la titularitat al ministeri si així ho recomanessin els estudis pertinents.

 Quinzè. Recordar al Govern de les Illes Balears que la llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears i exigir-li una versió en català del PHIB.

 El Grup Parlamentari Socialista ha presentat tres esmenes d'addició, que afegeixen tres nous punts a la iniciativa, defensades pel diputat Marc Pons,   RGE 9583/13 ; RGE9584/13 ; 9585/13 :

 Setzè. El Parlament de les Illes Balears constata que s’han comès greus irregularitats en la tramitació i l'aprovació del Pla Hidrològic de les Illes Balears ja que s’han incomplert diverses prescripcions de l’actual normativa en matèria d’aigües i s’ha vulnerat el dret a la participació de la ciutadania, i insta el Govern de les Illes Balears a redactar i aprovar les modificacions necessàries al Pla Hidrològic de les Illes Balears amb la finalitat de garantir la seva adequació a la Directiva 2000/60/CE Marc de l’Aigua i al text refós de la Llei d’aigües.

 Dissetè. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a elaborar una nova avaluació ambiental estratègica en concordança amb el Pla Hidrològic de les Illes Balears i a tramitar-lo i aprovar-lo davant la Comissió Balear de Medi Ambient de les Illes Balears d’acord amb l’establert a la Llei 11/2006, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques.

 Divuitè.  El Parlament de les Illes Balears valora de forma molt positiva les propostes elaborades pel Consell Insular de Menorca en el seu document d’al·legacions al Pla Hidrològic de les Illes Balears que presentà el passat mes de juliol i insta el Govern de les Illes Balears a introduir les esmentades propostes al Pla Hidrològic de les Illes Balears.

 En torn de fixació de posicions, ha intervingut Maria Virtudes Marí del GP Popular, que  s’ha manifestat en contra de la iniciativa.

 El grup proposant ha acceptat les esmenes del GP Socialista.

 Exhaurit el debat, s’ha procedit a la votació de la moció, que ha estat  REBUTJADA  per 24 vots a favor (GPS, GP MÉS i diputats no adscrits)  i 34 en contra (GPP).