Persones amb discapacitat proposen un Pacte Social durant la celebració d'un ple simbòlic al Parlament
2 de diciembre de 2013
Persones i representants d’associacions de discapacitats de les illes Balears han simulat un Ple al Parlament on han proposat un Pacte Social per a la Discapacitat. L’acte d'avui, organitzat per la UNAC, s’emmarca dins del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que demà se celebra a nivell mundial.
Avui matí, el Parlament de les Illes Balears ha acollit una sessió plenària extraordinària organitzada per la Unió d'Associacions, Centres i Federacions d'Assistència a Persones amb Discapacitat de Balears (UNAC), on han intervingut set ponents que, com “diputats per un dia”, han explicat les experiències i dificultats personals en el món laboral i personal dels discapacitats. També han proposat i votat a favor d'un Pacte Social per a la Discapacitat.
La sessió ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Margalida Durán, i ha comptat amb la presència del batle de Palma, Mateu Isern, de la consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, del conseller de Turisme i Esports, Carlos Delgado, del conseller d’Agricultura Medi Ambient i Territori, Gabriel Company i del director de la UNAC, Joan Perera. També hi han assistit diputats i diputades de tots els grups parlamentaris, entre d’altres autoritats.
L’acte s’ha iniciat amb les paraules de la presidenta del Parlament, Margalida Durán, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha fet notar la importància de les entitats representades a la cambra “pioneres per desenvolupar una tasca on l’Administració no pot arribar”. Durán s’ha adreçat als participants i ha manifestat que “només vosaltres sou perfectes coneixedors i teniu un alt grau de sensibilització per determinar quines són les necessitat reals de les persones amb alguna discapacitat”. Per a la presidenta de la cambra autonòmica, “la nostra història està plena de persones de renom en tots els àmbits que són una mostra clara de superació humana, i que han deixat de banda la seva discapacitat en major o menor mesura”.
A continuació el director de la UNAC, Joan Perera, ha exposat el contingut del Pacte Social que ha considerat “fonamental per consolidar el desenvolupament de tots com a societat i de les persones amb discapacitat dins ella”. El Pacte, resumit, parteix de dos pilars fonamentals:
1.- L’acció social no té color polític. Ha d’estar per damunt de personalismes, dels partits i de la lluita política. Es demana als polítics que negociïn i que es posin d’acord en els criteris i temes fonamentals que afectin les persones amb discapacitat, que no s’han de modificar perquè canviï un govern.
2.- L’atenció a les persones amb discapacitat ha de ser un objectiu prioritari per a qualsevol govern. Senzillament perquè es tracta d’ajudar les persones a qui la vida els ha privat d’allò que és més genuí de l’ésser humà: la intel·ligència, la salut, la capacitat de comunicar-se, de decidir per si mateixos, etc. Qualsevol de nosaltres pot tenir un fill, un germà, un nét amb qualsevol tipus de discapacitat.
I es concreta en:
a) Assegurar cada any les places necessàries per cobrir la demanda, cosa que exigeix un sistema de finançament estable i un sistema de pagaments en temps.
b) Regular l’educació, l’atenció a la diversitat i formar i ordenar els equips de suport en funció dels alumnes amb necessitats educatives especials.
c) Llei de dependència: dotació econòmica adequada, millora dels sistema de valoració i de l’adjudicació de recursos.
d) L’elaboració d’un cens o registre autonòmic de persones amb discapacitat.
e) Modificació de l’article 89 de la Llei 4/2009, en els termes ja presentats al parlament balear.
f) Compliment de la Llei d’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.
g) Protecció del treball per a persones amb discapacitat.
h) Suport a les famílies perquè tenguin una millor qualitat de vida.
i) Fomentar l’ús de la llengua de signes com a vehicle d’integració de les persones amb discapacitat auditiva.
Tot seguit s’ha donat la paraula als set ponents els quals, com si fossin portaveus de grups parlamentaris, han exposat la seva visió personal sobre el món de la discapacitat i han defensat i aprovat per unanimitat que s’assumeixi l’esmentat Pacte social. Les persones que han intervingut han estat: Ricardo Sevillano (ASPROM), Dominik Brunovski (ASNIMOV-UNAC), Asunción Fresneda (presidenta d'APNEF), Dante Amin (APNAB), Santi Orfila (AMITICIA-La Purísima), Tareé Rosselló (FSIB) i Jaume Bagur (AIPSD).
Finalment, ha intervingut la consellera de Família i Serveis Socials del Govern, Sandra Fernández, qui ha agraït el treball que realitzen totes les associacions de discapacitats i ha contestat una per una les exposicions dels set ponents. Així mateix, s’ha mostrat d’acord que la discapacitat no ha de ser partidista i ha anunciat l’acord de modificació de la Llei de serveis socials que es tractarà demà al Ple del Parlament.