El Parlament commemora el Dia Oficial de l'Holocaust
24 de enero de 2014
Avui matí, a la sala de Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears, ha tingut lloc l’acte de Commemoració del Dia Oficial de l’Holocaust, en el qual han participat membres de la Comunitat Jueva a les Illes Balears, amb la presència de representants del Govern, del Consell de Mallorca, de l'Ajuntament de Palma, senadors, batlles, membres del Cos Consolar, de la Església Catòlica, associacions, i diputats de tots els grups parlamentaris.
Aquesta commemoració, que s’organitza anualment, fa referència a la data de 27 de gener de 1945, en què l’exèrcit soviètic va alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz, a Polònia, i que l’Assemblea General de les Nacions Unides el novembre de 2005 va establir per a la commemoració anual de les víctimes de l’holocaust. El Parlament ha organitzat aquesta commemoració durant els darrers deu anys.
L’acte s’ha iniciat amb la interpretació de la peça musical ‘Doina’. Tot seguit la presidenta del Parlament, Margalida Durán, ha pronunciat un discurs en el qual ha manifestat que ”dues són les idees que hem de tenir presents quan parlem de l’Holocaust: la primera, aquest episodi de la història no es pot tornar a repetir mai més; i la segona, la tolerància, el diàleg, la comprensió i la sensibilitat són les millors eines per garantir la pau entre els pobles, i això ho hem de fer educant: hem de conscienciar les generacions futures que la confrontació i la violència no tenen cap justificació sota cap concepte”.
Després de la intervenció de la presidenta del Parlament, el president de la Comunitat Jueva de les Illes Balears, David Kaisin, en el seu discurs ha manifestat que “res no pot ser relegat al passat ni oblidat”. “En una època com la que vivim hem de ser sensats per no recaure en odis passats i culpar dels nostres problemes a qui consideram diferents”. “La lluita per un present digne i un futur encoratjador –ha afegit Kaisin- comença sempre amb l’acceptació d’un món plural i amb l’educació de les noves generacions”.
Tot seguit s’ha procedit a l’acte simbòlic d’encesa de set espelmes en record de les víctimes de l’holocaust nazi, sis per cada milió de jueus assassinats i una per les altres ètnies i grups socials també assassinats a la Shoá (11 milions en total, 6 dels quals eren jueus).
Les dues primeres espelmes han estat enceses per Lynn Delumen i Abraham Barchilón, membres de la Comunitat Jueva de les Illes Balears; la tercera per Pere Palau i Eulàlia Llufriu, vicepresident primer i secretària primera del Parlament; la quarta per Jacqueline Tobiass, presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Illes Balears-Israel; la cinquena per Joana Barceló, secretària segona del Parlament; la sisena per Victor Casabé, membre de la Comunitat Jueva; i, finalment, Margalida Durán, presidenta del Parlament ha encès la setena.
Amb les set espelmes enceses, Victor Casabé ha cantat l’oració ‘El Male Rajamin’ en memòria de totes les víctimes.
Després de la interpretació de la peça musical a l’òrgan i violí ‘La rosa enflorece’, un cant de nostàlgia i esperança, l’emotiu l’acte ha finalitzat amb un minut de silenci.