Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament lliura la medalla d'honor a María Luisa Cava de Llano

30 de mayo de 2014

La Mesa del Parlament va acordar per unanimitat concedir aquesta distinció a Cava de Llano per la seva dedicació al servei dels ciutadans, especialment, durant l'exercici del seu càrrec com a Defensora del Poble.

Avui matí, el Parlament ha procedit al lliurament de la medalla d'honor a María Luisa Cava de Llano Carrió, en un acte celebrat a la Sala de Passes Perdudes, on s'hi han reunit nombroses autoritats de l'àmbit social i polític de la nostra comunitat autònoma.

L'atorgament d'aquest reconeixement coincideix, a més, amb un esdeveniment destacable per a tots els balears: dia 31 de maig l'any 1983, demà farà trenta-un anys, que es constituí el Parlament de les Illes Balears a Sa Llotja de Palma.

La cerimònia de reconeixement de la qui fou diputada autonòmica i nacional, a més de Defensora del Poble, entre altres càrrecs públics, s'ha iniciat amb la lectura per part de la secretària primera del Parlament, Eulàlia E. Llufriu, de l'acta de la Mesa de concessió de la medalla, en sessió celebrada dia 14 de maig de 2014.

Aleshores, la Mesa va acordar, per unanimitat, d'entre els proposats, concedir la medalla d'honor del Parlament de les Illes Balears a María Luisa Cava de Llano Carrió, tot destacant-ne "la tasca que ha desenvolupat dedicada al servei dels ciutadans i les ciutadanes, la trajectòria nacional en la lliuta i defensa dels drets dels ciutadans des del seu càrrec com a adjunta del Defensor del Poble i, posteriorment, com a Defensora del Poble; la capacitat professional i la qualitat humana, la disposició al diàleg i el compromís i el respecte envers els drets i les llibertats públiques; així com la defensa, la divulgació i la lluita que ha dut a terme pels valors cívics i democràtics, fonamentalment a l'àmbit de les Illes Balears".

Tot seguit, la presidenta del Parlament, Margalida Durán, ha procedit a lliurar la medalla d'honor i el diploma acreditatiu a Cava de Llano qui ha adreçat al nombrós públic assistent un discurs d'agraïment emocionat en el qual ha fet un repàs a la seva trajectòria professional. Ha recordat el seu pas pel Parlament, com a vicepresidenta primera de la Mesa, durant la tercera legislatura, la qual cosa li permeté "conèixer i estimar persones molt diverses, dins i fora del meu partit". D'aquesta experiència com a integrant de la Mesa li provocà "una de les idees centrals que m'han acompanyat a la resta del meu camí polític i personal: que per damunt de la defensa de les opcions que tenen els diferents partits, el Parlament ha de ser sobretot la Seu de la Paraula".

Per la seva part, la presidenta del Parlament ha manifestat que el guardó a Cava de Llano és un "reconeixement a la seva vida dedicada a l'advocacia i a la política, sempre compromesa amb els valors que ostenta la nostra institució".  Per a Margalida Durán, la guardonada "sempre ha estat compromesa amb els seus conciutadans quan ha estat necessari i ens ha deixat una important empremta a les Illes, per exemple, amb l'impuls per a la creació de l'Hospital de Formentera o amb el suport a les iniciatives per millorar el transport entre les Balears i la península". Especial atenció li mereix la seva "predisposició al diàleg per la defensa dels drets i les llibertats públiques i per la seva atenció i protecció dels menys afavorits: menors, emigrants espanyols, deutors hipotecaris, entre d'altres.

La presidenta del Parlament també ha tengut unes paraules amb motiu de la celebració de l'aniversari de la constitució del Parlament, per a lloar la tasca pròpia de la institució autonòmica. En aquest sentit, Durán ha manifestat que "podem dir orgullosos que el Parlament ha complit amb el propòsit de vetllar pels valors de la democràcia a les nostres illes". "Però tota aquesta activitat parlamentària -ha afegit la presidenta- no tendria cap sentit, si, com ha escrit Cava de Llano, aquesta feina no la féssin com a representants del poble que ens ha elegit i, per tant, com a portaveus de la seva volutat. La llei no ha de ser feta per i per a juristes, sinó que ha de ser expressió del desig i de la veu de tots".

Després de les paraules de la presidenta i per cloure l'acte, Elizabeth Romero i Luis Correra han interpretat la peça musical duo per a violí i violecel en do menor de L. Van Beethoven, Allegro comodo –Larghetto sostenuto– Rondo, allegretto.

Origen i medalles d'honor concedides fins a l'actualitat

La creació de les medalles d’honor del Parlament es remunta a un acord de la Mesa de dia 27 de maig de 2008, amb l’objectiu de premiar aquelles persones, entitats o institucions que hagin destacat pel seu treball, dedicació i esforç en la defensa dels valors democràtics i els drets humans. Aleshores, s’acordà que es concedirien les primeres Medalles d’Honor a tots els presidents del Parlament dels darrers vint-i-cinc anys i als diaris que haguessin superat els 100 anys, dins el context de commemoració del primer quart de segle d’existència de la cambra autonòmica balear.

El Reglament que s'estipulà per a la seva concessió respon a la voluntat de la primera institució representativa de les Illes Balears de premiar la tasca duta a terme per entitats i persones que han destacat en la defensa, la divulgació i la lluita pels valors democràtics i cívics, fonamentalment a l’àmbit de les Illes Balears. Aleshores, la medalla d’honor pot ser concedida no tan sols a persones físiques o jurídiques, sinó també a aquelles organitzacions, centres o col·lectius sense personalitat jurídica que tenguin una reconeguda i pública identitat social.

L'any 2010 les medalles d'honor, es lliuraren a les entitats i persones següents: Editorial Moll, Raimundo Clar i Gara (a títol pòstum) i Fèlix Pons Irazazábal.

L'any 2012, la Mesa acordà per unanimitat concedir la medalla d’honor a les entitats i personalitats següents: Cáritas Diocesana de Mallorca, de Menorca i d’Eivissa-FormenteraAina Rado i Ferrando, com a expresidenta del Parlament.

L'any passat el guardó fou atorgat a títol pòstum a Montserrat Casas, qui fou rectora de la Universitat de les Illes Balears.

Més informació ...