Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Margalida Durán ha assistit a l'assemblea plenària de la CALRE

10 de noviembre de 2014

L'assemblea plenària de la CALRE (Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa), que agrupa setanta-quatre parlaments regionals, representats en el ple de la Conferència pels presidents respectius, s'ha desenvolupat durant dos dies al Parlament de Galícia.

La presidenta del Parlament de les Illes Balears, Margalida Durán, ha assistit el passat divendres i dissabte, a la XVIII Assemblea Plenària de la CALRE (Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa), que s'ha celebrat al Parlament de Galícia, a Santiago de Compostel·la, durant dos dies.

A la sessió inaugural hi han participat la presidenta de la CALRE i presidenta del Parlament de Galícia, Pilar Rojo Noguera, el batle de Santiago de Compostel·la, Agustín Hernández Fernández de Rojas, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo.

Durant les dues jornades de treball, s'han tractat la proposta de modificació del Reglament de la CALRE i un repàs al funcionament dels quatre grups de treball que integren l'organització: subsidiariedad, política de cohesió i democràcia i immigració. També el director general de l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), Giovanni Kessler, ha impartit una conferència sota el títol: "Transparència i prevenció de la corrupció: mesures per lluitar contra la corrupció en l'àmbit europeu, nacional i regional".

A la sessió de clausura, que es desenvolupà el dissabte matí, els presidents participants elegiren l'italià Raffaele Cattaneo (president del Consiglio Regionale della Lombardia), com a nou president de la CALRE per a l'exercici de 2015,  i aprovaren, a més, una Declaració Institucional, que elevaran a la Comissió, al Consell i al Parlament Europeu.

Declaració institucional

Així, doncs, podem destacar que, amb motiu de la celebració a Santiago de Compostel·la de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), les assemblees legislatives regionals han aprovat una declaració institucional, 'Declaració de Galícia', en la qual han mostrat el desig d'aquest òrgan de "anar més enllà de l'actual procés d'integració europea" per "dotar-ho d'una major legitimitat democràtica".

"El descrèdit que pateix Europa davant part dels ciutadans constitueix la necessitat innegable d'incloure als parlaments regionals en el procediment de recuperació de la seva legitimitat, ja que aquests formen part del sistema parlamentari europeu i una de les seves comeses és el d'apropar als ciutadans a Europa", assenyala el text.

Així mateix, apunta que aquestes decisions de reforçament en la legitimitat democràtica deuen partir de la "cerca entre tots els ens europeus de les idees bàsiques de consens sobre les quals confirmar un projecte comú integrador en el qual les institucions de la UE treballin mà a mà amb els ciutadans".

El text també inclou entre els reptes concrets dels parlaments regionals la recomanació que aquests òrgans participin en la decisió de les mesures a prendre en els estudis d'estabilitat pressupostària, des d'una perspectiva d'avaluació de l'impacte social i territorial i no estrictament macroeconòmic de les decisions estructurals adoptades per les institucions europees.

Finalment, a més d'aquesta declaració en la qual reivindiquen el protagonisme dels parlaments regionals, transmeten el seu suport a les polítiques de transparència o la posada en valor de la vigència del Camí de Santiago, la CALRE ha aprovat la creació d'un grup de treball intern sobre la igualtat de gènere en la seva reunió celebrada a Galícia.

Més informació ...