Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament celebra el III Ple Infantil de les Illes Balears

20 de noviembre de 2014

Organitzat per UNICEF i l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor s'ha celebrat una sessió plenària extraordinària amb motiu del Dia Mundial de la Infància.

Amb motiu del 25è aniversari de la Convenció Sobre els Drets dels Nins, aprovada l'any 1989, UNICEF Comitè Balears i l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor han organitzat el III Parlament Infantil de les Illes Balears on nins i nines han pogut debatre sobre els seus drets.

La presidenta del Parlament, Margalida Durán, ha presidit aquest ple infantil, que ja és la tercera edició que celebra la cambra autonòmica, i que també ha comptat amb la presència de Sandra Fernández, consellera de Família i Serveis Socials del Govern de les Illes Balears, de Raquel Pérez, presidenta d'UNICEF Comité Baleares, i de María Garrido, directora de l'Oficina de Defensa de Drets del Menor.

També han assistit i participat en aquest ple infantil representants dels òrgans de participació infantil de Santa Eulària des Riu, Eivissa, Formentera, Ciutadella, Maó, juntament amb els centres educatius IES Josep Sureda i Blanes de Palma, Àgora Portals de Calvià i la Fundació S'Estel.

Des d'UNICEF Comitè Balears, des del programa Ens Aliem,  es promou el dret a la participació de la infància, que convida a reflexionar sobre la importància de treballar per un objectiu comú i de manera coordinada entre tots.

La sessió plenària infantil s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda de la presidenta del Parlament, Margalida Durán.

En representació del Govern de les Illes Balears hi ha assistit Sandra Fernández, consellera de Família i Serveis Socials, qui s'ha adreçat a tots els participants dient que "celebram aquests congressos per reivindicar que els drets dels infants sien respectats" i que el paper dels nins i nines avui reunits "és molt important perquè tenen l'oportunitat de representar a tots els infants per defensar els seus drets que no s'estan complint". Fernández ha tengut un record de reconeixement per dues persones guardonades pel Premi Nobel de la Paz 2014 en defensa dels drets dels nins dels seus països: la nina paquistaní Malala Yousafzail i l'indi Kailash Satyarthi.

Tot seguit ha intervingut Raquel Pérez, presidenta d'UNICEF Comité Baleares, qui ha fet un repàs de totes les propostes, reivindicacions i compromisos realitzats pels infants.

Finalment, ha conclòs el torn d'intervencions de les autoritats institucionals presents, María Garrido, directora de l'Oficina de Defensa dels Drets dels Menors, qui ha donat l'enhorabona a tots els nins per voler exercir el seu dret d'expressió i participació, i de "ser escoltats". Per a Garrido els adults han d'escoltar els infants, "no només amb l'oida, sinó també amb la vista, amb el pensament i, sobretot, amb el cor".

Torn de les propostes formulades pels infants

Durant el torn de presentació de propostes, han intervingut representants dels consells d'infància de Santa Eulàlia des Riu, de Maó, de Santanyí, d'Eivissa, de Ciutadella i de Formentera; alumnes dels centres educatius: Àgora Portals (Calvià), IES Josep Sureda i Blanes (Palma), CEIP Nicolau Calafat (Valldemossa); membres de la fundació S'Estel de Palma i la regatista Maria Bover.

L'acte ha finalitzat amb les paraules de cloenda de la presidenta del Parlament, qui ha manifestat la satisfacció per la celebració a la cambra autonòmica d'aquest tercer plenari infantil el qual ha qualificat ser "un dels actes dels quals més he pogut gaudir com a presidenta del Parlament" i ha desitjat que, l'any que ve, el Parlament torni ser la seu per a la celebració d'una quarta sessió plenària extraordinària on els nins i les nines de les Balears puguin de nou expressar i traslladar les seves propostes i inquietuds.

Al Ple hi han assistit dirigents de les diferents institucions públiques de Balears, a més de nombrosos diputats i diputades en representació de cadascun dels grups parlamentaris de la cambra.

Més informació ...