Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

L'intergrup parlamentari 'Pau i Llibertat al Sàhara' exigeix respecte als drets humans de la població sahrauí

18 de marzo de 2015

Una delegació de les Illes Balears ha informat en roda de premsa al Parlament sobre una recent visita realitzada a la ciutat d’El Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, ocupada pel Marroc des del 1975. Denuncien "la greu violació dels drets humans que pateix, dia rere dia, la població sahrauí que viu sota l’ocupació marroquina”.

La delegació balear que viatjà a El Aaiun durant els dies 13 al 15 de març, estava formada per l'intergrup parlamentari “Pau i Llibertat al Sàhara” (els parlamentaris Pere Rotger, Conxa Obrador i Fina Santiago);  pel Fons Mallorquí de Solidaritat (Bernadí Coll i Catalina Socies); i per l’Associació d’Amics i Amigues del Poble Sahrauí de les Illes Balears (Catalina Rosselló)  i de Menorca  (Martí Carbonell).

L’objectiu, han explicat els integrants de la delegació, “era conèixer la situació del Sàhara Occidental, on es va poder observar de primera mà la situació política, social i humanitària d’aquest territori i com es vulneren constantment els drets humans de la població civil sahrauí que viu sota l'ocupació marroquina i on la repressió policial és constant i brutal.”

Aquesta delegació aconseguí entrar als territoris ocupats del Sàhara Occidental després de set mesos sense que cap delegació estrangera hi pogués accedir. La delegació, ha explicat Pere Rotger, va ser retinguda mitja hora dins l’avió, se’ls va requisar durant uns minuts els passaports i després de ser insistentment preguntada sobre el motiu del viatge, se li va permetre baixar de l’avió. Per als integrants de la delegació “el tracte que es rebé a l’aeroport fou indignant, humiliant i vexatori” i en tot moment els seus membres foren vigilats i controlats pels serveis secrets marroquins.

L’agenda de treball de la delegació fou “intensa” i es reuní amb els diferents comitès i associacions shrauís que “lluiten pacíficament per la defensa dels drets humans, la conservació del patrimoni cultural i amb familiars de presos polítics i desapareguts saharuís”.

Després del viatge, aquesta delegació política i solidària de les Illes Balears ha denunciat que el “Sàhara Occidental és un territori amb una situació alarmant ala qual la comunitat internacional ha d’actuar immediatament per aturar aquestes injustícies. Així la delegació exigeix al Govern d’Espanya que “en la pròxima reunió del Consell de Seguretat del mes d’abril assumeixi la seva responsabilitat com a potència administradora de iure i que treballi perquè es compleixin les resolucions de l'ONU al Sàhara Occidental”. Demanen també que la “MINURSO garanteixi la vigilància i el respecte dels Drets Humans als territoris ocupats” i exhorten al Marroc “a complir les resolucions de l'ONU i que respecti els drets de la població sahrauí.”

Durant la roda de premsa s’han projectat fotografies de la visita de la delegació balear i un vídeo on s’observa la repressió policial contra manifestacions pacífiques del poble sahrauí.