Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Es presenta el llibre que recull el fons de pintura i dibuix del Parlament

30 de marzo de 2015

La col·lecció pictòrica del Parlament conjuga el llegat del Círculo Mallorquín amb les aportacions que s’han fet al llarg d’aquests trenta-dos anys d’activitat parlamentària.

 

Avui matí el Parlament ha acollit la presentació del llibre Fons de pintura i dibuix del Parlament de les Illes Balears, que correspon al VII volum de la col·lecció Gresol, del Consell de Mallorca, on també hi ha col·laborat l’Obra Social “la Caixa”.

L’obra, profusament il·lustrada, es divideix en dues parts. Una introductiva amb dos estudis: La seu del Parlament de les Illes Balears, de Jaume Munar; i el Fons de pintura i dibuix del Parlament, de Marià Carbonell. La segona part, la més extensa, és el catàleg que recull l’inventari i les descripcions de totes les pintures murals de la Sala de les Cariàtides (saló de Plens, de Ricard Anckermann), de la Sala del Senat (Al·legoria de l’Alba, de Ricard Anckermann), de la Sala Maura (Al·legoria del Dia i la Nit, de Francesc Maura),de la Sala Verda (els paisatges d’Aureli Tolosa) i de la Sala Montenegro (Al·legoria de Mallorca, de Roberto Montenegro). També s’hi inclouen, en aquesta segona part de l’obra, les pintures de cavallet (Entrada de Jaume I a Madîna Mayûrqa, de Ricard Anckermann; Entrada de Carles V a la Ciutat de Mallorca, de Joan Bauzà; Pastora amb el ramat, de Llorenç Cerdà; entre altres), els retrats institucionals (de la família reial i dels expresidents del Parlament) i els dibuixos.

Pel que fa als autors de l’obra, la coordinació del catàleg ha anat a càrrec de Jaume Munar i Gabriel Pons; la catalogació i coordinació científica l’ha realitzada Marià Carbonell; la redacció de les fitxes, Bartomeu Martínez, Marià Carbonell i Miquela Sacarès; les fotografies les ha realitzades Jaume Gual.

Durant l’acte de presentació del llibre, la presidenta del Parlament, Margalida Durán, ha manifestat que “el catàleg era un deute amb tots els ciutadans de les Illes”, els quals ara tenen al seu abast “una eina rigorosa i fidedigna, amb la qual poden conèixer una mica millor una part important del seu ric patrimoni”.

Per la seva part, Marià Carbonell, qui ha tengut cura de la catalogació i coordinació científica, ha fet un breu repàs del contingut del llibre, del qual ha destacat els dos fons que conformen el patrimoni pictòric de la cambra: el que prové del Círculo Mallorquín, quan el Parlament li comprà l’edifici l'any 1983, i el que és fruit de la col·lecció adquirida per la mateixa institució durant les vuit legislatures parlamentàries. Per a Carbonell, el Parlament “és dipositari d’un fons artísticament molt rellevant, malgrat la seva relativa joventut com a institució”.

També ha intervingut en l’acte de presentació Francisco Costa, director territorial de “la Caixa” a les Illes Balears, qui ha explicat el procés de col·laboració de l’entitat privada a través del conveni que signaren entre les dues administracions públiques (Parlament i Consell de Mallorca) per acordar les feines de treball i publicació de l’obra.

Finalment, la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha manifestat la gratitud institucional cap al Parlament, “la Caixa” i els autors per la seva dedicació i esforç en la publicació d’aquesta “magnífica obra monogràfica”.

Més informació ...