Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Escolars han estat 'diputats per un dia' al Parlament de les Illes Balears

11 de febrero de 2016

Nins i nines de dues escoles de Palma han simulat una sessió plenària i han exposat, debatut i votat compromisos, treballat a l'escola, per fomentar la presa de decissions a través de la prudència i l'audàcia i així poder construir una societat balear més justa.

Avui matí, els escons de la sala de plens del Parlament de les Illes Balears han estat ocupats per nins i nines educació primària de dos col·legis de Palma (Corpus Christi i Son Serra), que han simulat la celebració d’una sessió amb motiu de la cloenda de la XVIII edició del programa educatiu desenvolupat per l’associació Aldeas Infantiles SOS de España, i que enguany s’ha centrat en dos aspectes dels valors humans: l'audàcia i la prudència. Durant aquest curs escolar 2015-2016, el material educatiu per a Infantil i Primària d'Aldeas Infantiles SOS, anomenat 'Abraza tus valores' ha arribat a 5.400 alumnes de 54 col·legis de les Illes Balears.

Desenvolupament de la sessió

La sessió s’ha iniciat amb les paraules de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, qui ha donat la benvinguda als nins i nines asseguts als escons dels diputats. A continuació, la presidenta ha lloat la tasca d'Aldeas Infantiles i ha aprofitat l'oportunitat "per agrair la labor que realitzen a tot el món i emplaçar-los a perseverar en ella, així com donar-los l'enhorabona per entendre que per seguir donant fruits és necessari educar en la solidaritat dels nins i nines d'avui, com els que ens acompanyen, que seran el suport per seguir treballant i els adults solidaris del demà. I que a més ho facin mitjançant accions que promouen la democràcia i el parlamentarisme". Per a la presidenta, "d'això es tracta: d'educar en la tolerància, la solidaritat, la justícia i la democràcia participativa". La presidenta Huertas ha conclòs la seva intervenció amb una cita del fundador d’Aldeas Infantiles, l'austríac Hermann Gmeiner: “res al món és més important que cuidar i protegir un infant".

Tot seguit  el director general d'Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d'Educació i Universitats, Jaume Ribas, també s'ha adreçat als escolars i ha assenyalat que el programa educatiu és una activitat "molt interessant perquè complementa la feina que fan els mestres a les escoles, que trasmet valors com la democràcia i la participació social i política, valor molt important que s'haurà de desenvolupar a mesura que es va creixent". Segons Ribas "volem educar ciutadans de futur amb capacitat crítica, que sàpiguen quins són els seus drets i els seus deures, amb voluntat de servei cap a tota la societat". 

Per la seva part Pedro Puig Pérez, president d'Aldeas Infantiles, ha agraït al Parlament la possibilitat que oferta, any rera any, a Aldeas Infantiles d'exemplificar un plenari i poder fer "diputats per un dia", a nins i nines perquè proposin els valors que han treballat a l'escola. Puig a explicat que la proposta d'enguany "és molt important per aprendre a prendre decissions". I els dos valors que "s'equilibren i ajuden a fer-ho" són, precisament, "l'audàcia i la prudència".

A continuació, conduïts per la directora de comunicació d’Aldeas Infantiles, Gracia Escudero, s’ha procedit a les intervencions des de la tribuna de quatre portaveus dels col·legis representats, que han explicat i defensat les conclusions dels seus cursos pel que fa als valors treballats a l’escola: l'audàcia i la prudència.

Els encarregats de donar veu a les idees dels alumnes del col·legi Corpus Christi han estat: Alejandro Valencia, qui ha instat a "actuar amb prudència, audàcia i decissió, pensant sempre pel bé de tots" i Nerea Hernández qui ha destacat que els valors treballats enguany a classe ·són per a viure i conviure. Són els pilars sobre els quals construim el nostre futur".

Per la seva part, del col·legi Son Serra, han parlat des de la tribuna d'oradors, Valentín Antonio Martino i Lidia Parera. Al seu torn de paraula han realitzat una reflexió sobre la funció dels diputats que normalment ocupen els escons de l'hemicicle, dient que han de saber ser audaços per defensar els nostres drets, per saber prendre decisions, però també hi ha que ser prudents per no equivocar-se".

Votacions

A continuació, tots els nins i nines han procedit a dipositar el vot a una urna per elegir la proposta que més els ha agradat.  La presidenta del Parlament ha estat l'encarregada d'anunciar el resultat de la votació infantil. Els compromisos dels valors que han resultat elegits han estat tres, per aquest ordre de major a menor votacions:

- Ens comprometem a ajudar a les persones que més ho necessiten.

- Ens comprometem a agrair a pares, mestres i companys l'ajuda que ens ofereixen, perquè junts construirem un món millor i més feliç.

- Ens comprometem a disminuir la contaminació i millorar el mediambient.

A l'acte han assistit nombrosos diputats i diputades del Parlament de tots els grups parlamentaris: Maria Antònia Sureda, Olga Ballester, Núria Riera, Sandra Fernández, Enric Casanova, Elena Baquero, Baltasar Picornell, Montserrat Seijas, María José Camps, Jaume Garau, Vicenç Thomàs, Patricia Font i Nel Martí. També hi era present el director de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor del Govern balear, Marc Tur.

Més informació ...