Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament aprova una declaraciĆ³ institucional de condemna a l'escalada d'atemptats yihadistes

5 d'abril de 2016

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat una declaració institucional de condemna a l'escalada d'Atemptats yihadistes, abans de l'inici de la sessió plenària. La secretària primera del Parlament, Joana Aina Campomar, ha llegit  la declaració institucional, consensuada entre tots els grups parlamentaris:

"Dimarts  22 de març, tres detonacions van causar desenes de ferits i morts a Brussel·les. Les primeres dues explosions es van produir a les sales de sortides d'aeroport de Zaventem, i una hora i mitja més tard es va registrar una altra explosió en l'estació de metro de Maelbeek, prop de les institucions europees. Les accions s'atribueixen a DAESH- l'Estat Islàmic.

El divendres 25, a Al Asriya, província de Babel, al sud de Bagdad, un suïcida es va infiltrar entre els assistents a un lliurament de trofeus d'un partit de futbol local, i va fer detonar el cinturó explosiu entre la multitud, va causar 41 morts i més d'un centenar de ferits, entre ells menors d'edat. Responsables de l'Estat Islàmic, que controlen el nord i l'oest de l'Iraq, estan darrere de l'atemptat.

 Almenys 72 persones han mort i unes 360 han resultat ferides en un atemptat suïcida perpetrat el diumenge 27 de març a la ciutat pakistanesa de Lahore, en un parc infantil que es trobava abarrotat de persones, en ser festiu. L'autoria s'atribueix a grups terroristes islàmics.

Ja no hi ha fronteres per al terrorisme: Madrid, Londres, París, l'Iraq, Pakistan… i així un llistat interminable de poblacions a tot el món, més properes o més llunyanes. Però en totes elles moren persones innocents que ens provoquen sentiment de dolor, solidaritat i consternació davant la barbàrie.

El fanatisme criminal és una xacra que vol acabar amb la llibertat i els drets humans. Avui és Bèlgica, l'Iraq o Pakistan, ahir va ser França, Tunísia, Turquia i abans va ser Espanya.

 Per combatre l´Estat Islàmic és fonamental atacar les seves causes, les  vies de finançació, prioritzar la neutralització de les xarxes de captació i adoctrinament. Hem de donar suport a les forces democràtiques al món àrab, i especialment a la societat civil l´Iraq i a Siria.

 Els refugiats no són la causa sinó les víctimes del yihadisme i les seves guerres, per tant, una manera d’assegurar que no entrin terroristes a Europa és acabar amb les màfies que trafiquen amb les persones.

 Les accions terroristes són un atac indiscriminat, irracional i indefensable que mereixen la nostra ferma condemna i repulsa.

 Cal treballar junts per acabar amb aquesta amenaça global yihadista que vol privar la ciutadania de la democràcia, la justícia, la pau, la igualtat i la llibertat, que són valors universals que s'han de defensar contra els atacs totalitaris. No cedirem davant el terror. No cedirem davant la barbàrie.

 I per això el Parlament dels Illes Balears manifesta:

 1. La ferma condemna i repulsa per aquests atemptats, a més de sentir-nos profundament germanats i compartir el dolor de totes les persones assassinades i ferides i de totes les seves famílies.

 2. Davant aquests actes de terror, en els quals es pretén atacar la nostra manera de viure en democràcia i llibertat, resulta imprescindible la unió de les forces polítiques per impulsar conjuntament accions concretes de lluita contra el terrorisme yihadista, com les contemplades en aquesta declaració, entre d’altres.

3. La Unió Europea, fonamentada en els principis de llibertat, democràcia i respecte als drets humans ha de reforçar, coordinar i liderar de forma conjunta i eficaç una política de seguretat de lluita contra el terrorisme i donar suport a les forces democràtiques al món àrab en el marc de Nacions Unides."