Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

La presidenta del Parlament Xelo Huertas ha participat a la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (COPREPA)

23 de julio de 2016

Celebrada a la Junta General del Prinicpat d'Astúries, la presidenta del Parlament balear, juntament amb la resta de presidents, ha mostrat el seu compromís amb un conjunt d'objectius comuns que passen per l'enfortiment institucional; la defensa dels drets universals en matèries com el treball, la salut, l'educació o els serveis socials o la millora del model de convivència i renovació del marc constitucional.

La Presidenta del Parlament de les Illes Balears, Xelo Huertas, ha participat en la reunió plenària de la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (COPREPA), que ha tingut lloc a la seu de la Junta General del Principat d'Astúries, situada a Oviedo. Han acompanyat la presidenta, el cap de gabinet de presidència, Antoni Jiménez i la lletrada oficiala major, Esperança Munar.

Aquesta trobada ha estat presidida pel President del Senat, Pío García-Escudero, i el President de la Junta General i de la COPREPA des del passat 15 de gener, Pedro Sanjurjo. Els Presidents de les Assemblees han abordat durant el ple una Declaració Institucional sobre els nous desafiaments i demandes d'una societat en permanent canvi.

La reunió del Plenari de la COPREPA, ha finalitzat amb la lectura dels objectius comuns marcats al llarg de la trobada i amb la condemna dels últims i recents atemptats terroristes i les condolences a víctimes i familiars.

El president del Parlament asturià, Pedro Sanjurjo, ha estat l'encarregat de llegir la declaració institucional acordada, però ha abans ha mostrat la "consternació i preocupació de tots els presidents dels parlaments pels recents atemptats terroristes”.

"Enfront de la barbàrie reclamem pau i llibertat. Tenim l'obligació de preservar aquesta pau i llibertat assolida després de dècades a Europa. A més traslladem des d'aquí les nostres condolences als qui han sofert les brutals conseqüències de les accions terroristes", ha indicat Sanjurjo.


Declaració institucional

Tot seguit, Pedro Sanjurjo ha donat lectura al text pactat per la COPREPA en el qual es destaca que "una major pluralitat social i nombroses prioritats d'agenda renovades, configuren l'escenari dels principals desafiaments que han d'afrontar, des de l’àmbit institucional, per abordar millor les demandes i necessitats de la ciutadania".

Així, els presidents dels diferents parlaments que han estat a Oviedo han mostrat el seu compromís amb un conjunt d'objectius comuns que passen per l'enfortiment institucional; la defensa dels drets universals en matèries com el treball, la salut, l'educació o els serveis socials o la millora del model de convivència i renovació del marc constitucional.
En la llista de compromisos també es recull la "voluntat d'una incessant revitalització de la vida política en el seu vessant parlamentari", per la qual cosa advoquen per continuar explorant les fórmules per facilitar la seva dinàmica plural, compartint i intercanviant experiències de bones pràctiques com una de les tasques futures conjuntes.

Es destaca a més la necessitat de dotar-nos de normes internes que afavoreixin la transformació digital dels Parlaments i de coordinar esforços per explorar tots els recursos disponibles integrats en la denominada administració electrònica, per ser més eficaços en l'acompliment de les tasques que ens competeixen.

A la declaració conjunta, els membres de la COPREPA també manifesten la seva preocupació respecte a la creixent escalada global d'atacs terroristes que afecten de manera particular a la Unió Europea.

"Avui més que mai, necessitem comptar amb una veu comuna dels parlaments autonòmics espanyols davant la Unió Europea, per fer front a les conseqüències derivades de la crisi de les persones refugiades i el "Brexit". “Els actuals reptes exigeixen una reflexió sobre el futur de la Unió i una voluntat decidida per aconseguir una Unió Europea millor i més democràtica", recullen entre els seus compromisos.

La COPREPA és un fòrum institucional de trobada dels presidents de Parlaments Autonòmics d'Espanya i té com a funcions l'intercanvi d'experiències i informació sobre el funcionament dels diferents Parlaments autonòmics. També s'ocupa de l'anàlisi dels problemes, reptes i oportunitats als quals s'enfronten els sistemes parlamentaris, en general, i els Parlaments autonòmics en particular, amb especial referència al procés en curs d'integració europea.

Més informació ...