Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acull una jornada per desenvolupar el Pacte Balear per a la Infància

27 d'octubre de 2016

Amb UNICEF Comitè Balears i l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, s’ha celebrat una jornada sota el títol ‘Els informes d’impacte en la infància i revisió de la normativa balear: de la reflexió a la pràctica’.

El Parlament de les Illes Balears ha acollit avui matí juntament amb UNICEF Comitè Balears i l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor una jornada de treball que sota el títol ‘Els informes d’impacte en la infància i revisió de la normativa balear: de la reflexió a la pràctica’,  ha permès, entre altres qüestions, poder analitzar i desenvolupar els compromisos que s’assoliren amb la signatura del Pacte Balear Per a la Infància (2013) i la seva posterior ratificació en la següent legislatura (2015), per part dels grups parlamentaris Socialista, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, El Pi-Proposta per les Illes Balears, Podem Illes Balears, Popular i Grup Mixt.

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha inaugurat la jornada donant la benvinguda als nombrosos assistents “especialment a la gent d’UNICEF i a l’Oficina de defensa dels Drets dels menors, màxims exponents a les Illes Balears dels que vetllen i donen empenta perquè els compromisos adquirits en el pacte per la infància, amb el consens dels grups polítics amb representació parlamentaria, es duguin a terme”. Per a la presidenta “els infants, sobretot en risc d’exclusió social, són un dels grups de persones més vulnerables i amb necessitat continua de protecció; això fa que, a la vegada, les normes i les polítiques d’infància dutes a terme a la nostra Comunitat Autònoma també han d’estar en constant revisió i actualització per adaptar-se a les noves situacions socials per corregir els possibles informes d’impacte negatiu envers els seus drets”.

Ponències

Tot seguit s’ha procedit a la lectura de tres ponències. La primera d’elles, sota el títol de ‘Els informes d’impacte en la infància. Aspectes teòrics’, per part de Carlos Becedóniz, coordinador de l’Observatori d’Infància i Adolescència del Principat d’Astúries i impulsor de la Guia metodològica per a l’elaboració dels informes d’impacte en la infància, juntament amb la Universitat de Comillas i UNICEF Comitè Espanyol. La segona ponència amb el títol ‘Normativa d’infància a les Illes Balears’ per part de Josep Lluis Oliver, degà de la Facultat d’Educació de la UIB; i, finalment, la darrera ponència ‘Modificacions del sistema de protecció a la infància i adolescència’, a càrrec de Julieta Moreno Torres-Sánchez, doctora en Dret, assessora jurídica del Servei de Protecció de Menors de Màlaga (Junta d’Andalusia).

Taula Rodona

A continuació s’ha celebrat una taula rodona per analitzar la visió des de l’administració pública, per part de Marta Carrió, directora general de Menors i Família del Govern de les Illes Balears; Maria Cabrisas, consellera de Benestar Social i Família del Consell Insular de Menorca; Lydia Jurado, consellera de Sanitat, Benestar Social, Igualtat i relacions amb Entitats i Associacions del Consell Insular d’Eivissa; Vanessa Parellada, consellera de Benestar Social i Recursos Humans dels Consell Insular de Formentera i Margalida Puigserver, consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials .

Grups de Treballs

A les diferents sales del Parlament s’han organitzat tres grups de treballs. El primer grup ‘Els Informes d’impacte en la infància. De la teoria a la pràctica’, amb la finalitat de plantejar l’aplicabilitat en les Illes Balears de les experiències d’altres comunitats, amb la participació de les diputades Conxa Obrador i Margalida Capellà.

El segon grup ‘Aspectes clau a actualitzar en la normativa autonòmica’, amb l’objectiu de revisar els aspectes claus de la Llei 17/2006, del 13 de novembre, integral de l’atenció dels drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears, amb la participació dels parlamentaris Sandra Fernández, Maria Antònia Sureda i María José Ribas.

I, finalment, el tercer grup ‘Aspectes claus vinculats a la modificació del sistema de protecció d’infància i adolescència en la normativa autonòmica i insular’, amb l’objectiu de valorar les adaptacions necessàries a realitzar en l’àmbit de la protecció a la infància balear, en funció de les competències insulars; amb la participació de les diputades Olga Ballester i Marta Maicas.

La jornada ha conclòs amb una síntesi i presentació conjunta de les conclusions obtingudes i ha comptat amb una gran participació.  

 

Més informació ...