Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament celebra la "Segona Setmana de la Infància"

15 de noviembre de 2016

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, 20 de novembre, s’organitza conjuntament entre el Parlament de les Illes Balears, l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor i UNICEF Comitè Balears.

Amb l’exposició sobre el dret a l’aigua d’UNICEF, que romandrà a la Sala dels Passos Perduts del Parlament de les Illes Balears fins al dia 21 de novembre, es dóna l’inici a la segona setmana de la infància al Parlament de les Illes Balears.

En el transcurs d’aquesta setmana es realitzaran activitats formatives en clau d’infància. Es destaca la realització de tallers formatius i de sensibilització sobre infància refugiada a la Sala d’Actes del Parlament, amb el grup de mobilització Froggies, en els quals participaran els centres educatius CEIP Son Serra, CEIP Aina Moll, CEIP Jaume I i Àgora Portals International School.

Es culminarà la setmana de la infància amb la realització del V Parlament infantil, divendres 18 de novembre a partir de les 11 del matí a la Sala de Plens del Parlament. Infants d’arreu de les Illes exposaran les seves propostes sobre salut i benestar, infància refugiada, protecció i igualtat d’oportunitats. Hi participaran infants dels consells infantils de Formentera, Santa Eulària d'Es Riu, Eivissa, Maó, Santanyí i centres educatius de Ses Salines, Manacor i Palma. Els mateixos infants, en aquest cas del Consell de Mallorca, seran els responsables de dinamitzar la sessió, ja que ells mateixos seran els membres de la Mesa del Parlament.

Des d’UNICEF Comitè Balears i amb motiu del Dia Universal de la Infància es vol posar de relleu la situació en què es troben 250 milions d’infants, que viuen en països afectats per conflictes armats.  A causa a la situació de violència, 28 milions d’infants  es troben fora de les seves llars i, d’aquests, 10 milions són refugiats. El nombre de persones refugiades i desplaçades no para de créixer: en quatre anys, ha augmentat en un 55%. Cal dir que 1 de cada 200 infants en l'àmbit mundial és refugiat, i és altament preocupant que cada vegada són més infants els que travessen la frontera tots sols. Des d’UNICEF s’insta a reforçar tots els mecanismes de protecció a la infància, garantint l’interès superior del menor en totes les actuacions. Cal eliminar les pràctiques de devolució automàtiques i garantir la identificació de menors d’edat, amb especial atenció a possibles víctimes de tracta. A més és fonamental evitar la separació de les famílies a les fronteres i apuntar al reagrupament familiar sempre que sigui possible.

Des de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM) se sumen a aquesta setmana de la infància per celebrar el Dia Universal de la Infància com una fita història pels drets de les nines i nins d’arreu del món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Infants recorda que totes les persones menors d’edat són subjectes de ple dret i que les administracions i els organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l’ODDM destaquen l’interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d’adoptar i recorden que s’ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que els puguin afectar. Per això, l’ODDM destaca la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels infants i joves com a agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

El Parlament de les Illes  Balears en acollir la II Setmana de la Infància i el V Parlament Infantil, segueix amb el ferm compromís adquirit de donar suport a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència envers els problemes dels nins i nines d’arreu del món.

Propiciar el debat entre els mateixos infants i proporcionar-los un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes amb els quals se senten identificats i que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de respecte, diàleg, tolerància, democràcia...