Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acollirà l'exposició Aurora Picornell (1912-1937). Història i memòria.

13 de marzo de 2017

La podreu visitar del 15 al 17 i del 20 al 23 de març, a la sala d'Actes del Parlament de les Illes Balears (entrada pel carrer Conqueridor, 11, de Palma), de les 9 a les 19 hores. Dimecres, a les 12.30 hores, el president del Parlament, Baltasar Picornell, la inaugurarà.

El Parlament de les Illes Balears acollirà durant una setmana (del 15 fins al 17 de març, i del 20 al 23 de març), a la sala d'Actes, l'exposició  “Aurora Picornell (1912–1937). Història i memòria”. L'exposició itinerant de l'Institut Balear de la Dona, és comissionada per David Ginard Féron, doctor en Història per la Universitat de les Illes Balears i autor del llibre “Aurora Picornell (1912–1937) De la història al símbol” a Edicions Documenta Balear.

Aurora Picornell Femenias (Palma 1912-Porreres 1937), coneguda com “la Passionària de Mallorca”, fou una de les principals activistes polítiques i socials de la història del segle xx. Nascuda en una família obrera del barri del Molinar, aviat hagué de deixar els estudis per incorporar-se al món laboral, però continuà formant-se a través de les xarxes educatives i culturals del moviment obrer. Dona avançada al seu temps, als 18 anys ja era admirada per destacats intel·lectuals de l’illa pel seu compromís feminista i laïcista. Durant la Segona República esdevingué la figura més popular del Partit Comunista d’Espanya a Mallorca a causa del seu extraordinari carisma i capacitat oratòria. Es comprometé amb múltiples iniciatives cíviques; així, per exemple, impulsà un sindicat de sastresses (1931) i promogué la primera commemoració del Dia de la Dona Treballadora a Mallorca (1934). Després del cop d’estat de juliol del 1936, fou detinguda, empresonada i assassinada la nit de Reis de 1937 al cementeri de Porreres. Sota la dictadura franquista, la memòria d’Aurora Picornell conegué un intens procés de destrucció, però amb la democràcia es recuperà fins a esdevenir una de les icones progressistes de la Mallorca contemporània.