Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament se suma a la celebració del Dia Internacional contra l'LGTBI fòbia

16 de mayo de 2017

En una declaració institucional aprovada per assentiment durant el plenari d'avui matí.

Dia 17 de maig de 1990 l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salud (OMS) va suprimir l’homosexualitat de la llista de malalties mentals; una data que serveix per recordar que les diferents orientacions sexuals o identitats de gènere són encara motiu de discriminació en alguns països.

Actualment, les relacions afectivosexuals a persones del mateix sexe i/o gènere són perseguides a 73 països i castigades amb pena de mort a 5.

A alguns països de l'Est, com Rússia, es violen constantment els drets humans de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, perseguint i reprimint fins i tot el seu dret de manifestació i de llibertat d'expressió. Entitats com Amnistia Internacional o Human Right Watchs denuncien purgues a Txetxènia a persones LGTBI i alerten de detencions forçades a camps de concentració, d’instigació per part de les autoritats a la violència i de la repressió del col·lectiu LGTBI fins i tot per part dels seus familiars, com si es tractés d’una ofensa a l’honor familiar.

Afortunadament, al nostre país no es produeixen aquests tipus de situacions tan greus, però sí encara existeixen discriminacions cap a les persones i el col·lectiu LGTBI a Espanya. Són preocupants les dades d’agressions que continuen augmentant any rere any cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Es més, encara avui són poques les víctimes que denuncien a pesar que les dades oficials assenyalen que prop de 40% dels delictes d’oci que es produeixen al nostre país són motivats per l’orientació sexual i la identitat de gènere.

La xarxa familiar és fonamental per a la normalització de la diversitat efectivosexual al món i, precisament per això, la temàtica d’aquest Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia de 2017 tracta sobre “El paper de les famílies en el benestar dels seus membres LGTBI. La importància del respecte dels drets de les famílies amb membres LGTBI com a famílies diverses.

A dia d’avui són 66 els països que tenen diferents lleis de protecció per a les persones LGTBI. A pesar que al nostre país tenim una llei de matrimonis de persones del mateix sexe, així com una llei d’identitat de gènere, urgeix l’aprovació d’una llei contra les discriminacions per raó d’orientació sexual i identitat de gènere que promogui la igualtat social de les persones LGTBI, tal i com férem a la nostra comunitat.

Just demà farà un any que aquesta cambra aprovà amb un alt grau de consens la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per eradicar l’LGTBI fòbia; un instrument que permet als ciutadans i a les ciutadanes LGTBI de les nostres illes garantir els seus drets i reclamar a les institucions davant casos de discriminacions per raó d’orientació sexual o identitat de gènere.

Una llei que en aquest any ha permès la posada en marxa del Consell LGTBI, del protocol de detecció, comunicació i actuació d’alumnes transsexuals i transgèneres en els centres educatius i que ha permès l’alumnat ser identificat conforme al sexe sentit. També a l’àmbit sanitari la llei ha tingut un gran impacte i ha possibilitat el canvi de nom en les targetes sanitàries, dignificant les persones usuàries transsexuals.

Queda molt de camí per recórrer, però pensem que estam en la bona direcció. És fonamental que totes les institucions de les Illes Balears, conjuntament amb la societat civil reivindiquin i defensin l’aplicació de la Llei 8/2016.

El Parlament de les Illes Balears se suma a la celebració del Dia Internacional contra l’LGTBI fòbia i constata la necessitat de:

  1. Continuar visibilitzant i lluitant contra la discriminació que encara sofreixen moltes persones LGTBI.
  2. Donar veu als pares i a les mares LGTBI en el treball per garantir els seus drets i els dels seus fills.
  3. Garantir que el desenvolupament personal i social dels menors LGTBI es produeixi amb normalitat i sense cap tipus de discriminació.
  4. Donar suport al moviment associatiu del col·lectiu LGTBI en la seva lluita contra la discriminació per raó de l’orientació o identitat sexual i, en especial, en el seu treball que, en aquest sentit, fan amb les famílies. 5. Entendre com a valor familiar el respecte a totes les persones, amb independència de la seva orientació o identitat sexual.