Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament condemna els atemptats comesos a Barcelona i Cambrils

12 de septiembre de 2017

Ho ha fet per assentiment de tots els grups parlamentaris quan ha aprovat una declaració institucional a l'inici del plenari celebrat aquest matí. 

Declaració Institucional 

El Parlament de les Illes Balears condemna unànimement els brutals atemptats comesos a Barcelona i Cambrils el passat 17 d'agost, expressa el seu condol per les víctimes mortals i mostra tot el seu suport als amics i familiars. Així mateix, manifesta el desig que els ferits es puguin recuperar d'una manera ràpida i efectiva de les seqüeles físiques i psicològiques dels atemptats.

El dolor provocat per aquestes accions terroristes de violència extrema ha colpit tot Catalunya i, per extensió, tot el nostre país. Tot i això, davant d'una situació d'extrema gravetat, la ciutadania, les institucions i els serveis públics del país han actuat d'una manera exemplar.

El Parlament vol destacar d'una manera especial la reacció cívica de la societat catalana, que ha mostrat des del primer moment un immens esperit solidari i ha sabut respondre majoritàriament amb la maduresa necessària per saber distingir entre la utilització espúria de les religions com a font d'extremisme violent i la pacífica convivència de les diverses identitats religioses presents a Catalunya.

L'execrable objectiu últim dels terroristes és generar por i odi a la societat contra la qual atempten i aniquilar valors essencials com la llibertat o el respecte a la diferència. És per això que és tan important la resposta serena, solidària i pacífica que la societat ha donat davant dels atemptats: la resposta d'una societat democràticament madura i cohesionada entorn de la pluralitat i la llibertat.

El Parlament fa una crida a continuar treballant per la democràcia i la cohesió social al nostre país. La pluralitat només es pot defensar des de la democràcia, i la democràcia és la garantia per viure en una societat plural i diversa i, alhora, cohesionada.

Cal tenir ben present que els atemptats de Barcelona i Cambrils s'afegeixen als que en els darrers anys han patit altres ciutats d'arreu del món, d'una manera especialment sagnant i constant en les zones en conflicte i en països en situació d'extrema pobresa. En aquest sentit, el Parlament referma el seu compromís amb la cultura de la pau, recollit en l'Estatut, reiterat en diverses declaracions institucionals i emparat, entre d'altres lleis, per la Llei de foment de la pau. Aquest compromís obliga a aprofundir en valors com la tolerància i el diàleg, a fer una tasca de prevenció dels extremismes violents i a promoure activament una cultura de pau i no-violència; una cultura de pau que ha d'apostar per la resolució dels conflictes armats i per la superació de les situacions d'injustícia.

Alhora, el Parlament es compromet a treballar de manera integral en diferents àmbits per millorar l'eficàcia en la prevenció de la radicalització i la lluita contra el terrorisme.

Així mateix, el Parlament es compromet a continuar treballant permanentment per garantir els drets i les llibertats individuals i col·lectives que defineixen la nostra democràcia; perquè la solidaritat, la llibertat i la convivència pacífica en la diversitat són la derrota del terrorisme.