Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acull les jornades 'Asil i refugi a la Unió Europea'

28 de septiembre de 2017

El Parlament de les Illes Balears acollirà demà dijous 28 i divendres 29 de setembre, en la sala d’Actes de la cambra autonòmica, les jornades “Asil i refugi a la Unió Europea”, que ha organitzat la Plataforma Les Balears Acollim amb el suport de l'Oficina de Cooperació al desenvolupament i Solidaritat de la Universitat de les Illes Balears.

L’objectiu d’aquestes jornades és abordar el plantejament de la política d’asil i refugi a nivell de la Unió Europea; mostrar algunes bones experiències d’acollida i refugi de gestió resultats, dificultats i reptes; i sensibilitzar mitjançant propostes artístiques i creatives per a la presa de consciència de la problemàtica actual.

Les jornades foren presentades dilluns passat en una roda de premsa per part del president del Parlament, Baltasar Picornell. També hi assistiren Ruth Escribano, de l’Oficina de Cooperació al desenvolupament i Solidaritat de la UIB; Carlos Martín, portaveu de la plataforma Les Balears Acollim; Antoni Seguí, del moviment escolta; i Manuel Elviro, de l’ONG Proem-Aid.

El president Picornell recordà les dades del compromís que té l’Estat espanyol d’acollir 7.000 refugiats i que actualment no s’està complint. A Balears, segons les dades de la Creu Roja, hi ha 214 persones acollides; mentre que, a tot l’Estat, no arriben a les 2.000 persones.

Dijous, dia 28.

Les jornades s’iniciaran aquest dijous, a les 17 hores, amb les paraules d’obertura per part del president del Parlament, Baltasar Picornell. Tot seguit, la investigadora especialista en migracions i tracta d’ésser humans, Helena Maleno, impartirà la conferència inaugural: Quina Europa estem construint? A continuació es projectaran dos audiovisuals “Dignity 360º, un projecte per a l’acollida emocional de les persones refugiades”, de Santiago Stankovic i “PROEM-AID”, més de 50.000 persones rescatades al Mediterrani, de Manuel Elviro.

A les 19 hores, està previst comenci un panel d’experiències d’acollida de persones refugiades, moderat per Dolça Feliu, directora inclusió social i cooperació internacional de Creu Roja Illes Balears.

Finalment, per cloure aquest primer dia de les jornades, hi haurà unes intervencions per part de la conselllera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, i dels membres de la Comissió d’Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament: Sílvia Cano, Maria José Ribas, Marta Maicas, Margalida Capellà i Maria Antònia Sureda.

Divendres, dia 29.

Per aquest divendres està previst, a partir de les 17 hores, una conferència de l’investigador i activista contra la pobresa, Gonzalo Fanjul. Tot seguit se celebrarà una taula rodona amb la participació d’eurodiputats, al voltant de “Les polítiques d’asil i refugi en el marc de la Unió Europea”.

A les 19.15 hores, Mbuyi Kabunda, professor especialitzat en els problemes d’integració regional, desenvolupament, gènere, drets humans i conflictes a Àfrica, clausurarà les jornades amb una intervenció relativa a la “Política europea de migració i asil i alternatives”.

 

Les jornades podran seguir-se també per streaming a través del canal de Youtube del Parlament de les Illes Balears. 

Més informació ...