Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament ha acollit el VI Parlament Infantil de les Illes Balears

20 de noviembre de 2017

Com cada any, amb motiu del Dia Universal de la Infància, el Parlament de les Illes Balears, UNICEF Comitè Balears i l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor han organitzat conjuntament una sessió parlamentària infantil.

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, 20 de novembre, el Parlament de les Illes Balears, l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor i UNICEF Comitè Balears han organitzat  conjuntament el VI Parlament Infantil de les Illes Balears sota la temàtica:En quin món volem viure? Mirant a l'Agenda 2030”.

Avui matí, a la Sala de Plens del Parlament, infants i adolescents d’arreu de les Illes Balears han exposat les seves propostes sobre 5 Objectius de Desenvolupament Sostenible inclosos a l'Agenda 2030 en relació al medi ambient, al canvi climàtic i a la protecció dels recursos naturals.

Sota el títol d’En quin món volem viure? Mirant a l'Agenda 2030 hi han participat infants dels consells infantils de Mallorca, Formentera, Santa Eulària des Riu, Eivissa, Maó, Santanyí i centres educatius de Ses Salines, Palma i Santa Maria del Camí. El Consell Infantil de Santanyí, un del sis municipis de les Illes Balears reconeguts com a Ciutat Amiga de la Infància, ha estat l'encarregat de presidir la sessió parlamentària infantil. 

El president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell, ha donat la benvinguda a tots els participants. Des del Parlament de les Illes Balears se segueix amb el ferm compromís adquirit de donar suport a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència en vers els problemes dels nins i nines d’arreu del món. Propiciar el debat entre nins, nines i adolescents i proporcionar un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de sostenibilitat, consciència ecològica i estima de l'entorn en el que hi viuen.

Des d’UNICEF Comitè Balears, amb l’assistència al plenari de la seva presidenta Mercedes del Pozo, han volgut incidir en l´Impacte del Canvi Climàtic sobre la Infància i relacionar-ho amb el compromís signat fa més de dos anys pel compliment i seguiment de L'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030. Per a UNICEF aquesta Agenda, que recull 17 objectius de desenvolupament sostenible, “és un canvi en la concepció del progrés dels països i les persones, respectant els límits del planeta. És una gran ocasió perquè el Govern i les polítiques públiques a Espanya, tan nacionals com a internacionals, responguin de manera efectiva a la lluita contra la pobresa, la desigualtat i a favor de la sostenibilitat. L'Agenda 2030 aborda els drets dels col·lectius més vulnerables, i promou mesures per a conservar la naturalesa i fer un ús equilibrat dels recursos naturals com l'aigua, el sòl o els mars. En definitiva, l'Agenda 2030 “és una oportunitat única per a garantir el benestar de les persones i transitar cap a un model de desenvolupament més inclusiu i sostenible. Una Agenda per a tots i totes”.

L’Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM), amb el seu director Serafín Carballo, també s’han sumat al plenari per celebrar el Dia Universal de la Infància perquè és “una fita històrica pels drets de les nines i els nins d’arreu del món”. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Infants recorda que totes les persones menors d’edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l’ODDM destaquen l’interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d’adoptar i recorden que s’ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que el puguin afectar. Per això, l’ODDM destaca la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels infants i joves com agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

La sessió plenària infantil ha estat seguida atentament per diputats i diputades de diferents grups parlamentaris de la cambra autonòmica i per autoritats del Govern balear.

Més informació ...