Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acull la presentació del llibre 'Els diputats de la democràcia liberal a les Illes (1810-1854)'

14 de diciembre de 2017

L’autor, Valentí Valenciano, ha estat diputat i vicepresident segon del Parlament de les Illes Balears. L’obra estudia els representants balears en el Congrés i el liberalisme en la primera meitat del XIX.

La sala Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears ha acollit avui capvespre la presentació del llibre de Valentí Valenciano ‘Els diputats de la democràcia liberal a les Illes (1810-1854), de l’editorial Documenta Balear. El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha donat la benvinguda als assistents i ha lloat l’obra d’investigació històrica de Valenciano. Han acompanyat l’autor durant la presentació del llibre el senador autonòmic Francesc Antich i el doctor en història de la UIB Sebastià Serra. Valentí Valenciano fou diputat del Parlament de les Illes Balears, entre els anys 1987 i 1995 (II i III legislatura) i vicepresident segon de la Mesa del Parlament entre els anys 2003 i 2007 (VI legislatura).

Sinopsi del llibre

La primera meitat del segle XIX és una època poc estudiada i coneguda a les Illes Balears, malgrat que fou una etapa decisiva per a entendre el món d’avui.

Aquesta obra, presentada avui al Parlament, analitza d’una manera sintetitzada, amena i acurada les eleccions que hi va haver entre 1810 i 1854, i quin en fou resultat a les Balears. Per a aconseguir-ho, l’autor ha optimitzat al màxim la informació disponible, perquè, si no s’ha perdut, la documentació que es conserva és escassa i sovint fragmentària, amb grans llacunes.

Valenciano aporta també informació succinta sobre els diputats que van jurar el càrrec al Congrés i el rol que hi representaren. Aquests diputats són analitzats segons diversos criteris generals, com l’estatus, la professió, el perfil ideològic i la participació en les Corts. El conjunt ens permet fer una idea de les persones que van representar les Balears aleshores i quin perfil tenien, individualment i col·lectivament.

L’autor

Valentí Valenciano i López (Ciutadella 1952) és professor i escriptor. Llicenciat en Ciències Físiques. Del 1987 al 1995 fou diputat, director general del Govern autonòmic del 1999 al 2003, i entre el 2003 i 2007 fou vicepresident segon del Parlament de les Illes Balears. És autor de diverses obres de creació literària i d'estudis històrics, com El primer liberalisme a Mallorca (2008),  Els inicis de la premsa a Mallorca (1779-1814) (2009) i Els diputats de la democràcia liberal a les Illes (1810-1854) (2017), presentat avui al Parlament.