Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament aprova per assentiment una declaraciĆ³ institucional sobre la situaciĆ³ d'extrema gravetat a Nicaragua

27 de junio de 2018

El Parlament de les Illes Balears té coneixement que des de dia 18 d’abril de 2018 fins avui, 212 persones han estat assassinades, almenys 567 han estat detingudes i maltractades i 1.337 han resultat ferides de gravetat com a conseqüència de la repressió violenta per part del govern actual de Nicaragua, liderat pel president Daniel Ortega i la seva dona, la vicepresidenta Rosario Murillo. A causa del descontent d'amplis sectors de la societat s’iniciaren protestes dirigides principalment per estudiants, als quals s'ha sumat la resta de sectors de treballadors/es, camperols/es, ambientalistes, defensores i defensors de drets humans i la ciutadania en general.

Aquesta resposta repressiva per part del govern i la policia també s’ha evidenciat amb mesures de censura contra la premsa, atacs al funcionament de mitjans de comunicació i el bloqueig a Internet, com a represàlia per la cobertura de les protestes, que constitueixen una vulneració de la llibertat de premsa inadmissible en un sistema democràtic, arribant a extrems com l’assassinat del periodista Àngel Gahona mentre cobria els disturbis a Bluefields el 21 d'abril.

El dia 20 d'abril es va desencadenar a Managua una repressió encapçalada per forces policials i grups motoritzats que van obrir foc i van incendiar les instal·lacions de la Universitat Nacional d'Enginyeria. En els successos centenars d'estudiants van ser atacats a l'esplanada de la Catedral de Managua per desenes d'agents antidisturbis que haurien actuat de manera coordinada amb grups violents irregulars amb la complicitat i el consentiment de la policia.  Molts d’estudiants varen patir greus ferides o perderen allà la vida. La majoria de les víctimes presentaven ferides de bala al cap, coll, tòrax o abdomen, el que suggereix clarament que es tracta d'execucions extrajudicials. Testimonis van afirmar que els trets van ser efectuats per franctiradors i que les autoritats nicaragüenques han estigmatitzat obertament els manifestants cridant «gamberros» i acusant-los de manipulació política.

La CIDH va realitzar una visita de treball a Nicaragua del 17 al 21 de maig de 2018 amb l’objectiu d’observar en el terreny de manera preliminar la situació dels drets humans al país en relació amb els fets violents, de documentar aquests fets i d’emetre les primeres recomanacions concretes a l'Estat. La CIDH va comprovar que la policia i les forces antimotins varen utilitzar per a la repressió armes de foc, pistoles de bales de goma i gasos lacrimògens de forma indiscriminada, sense fer ús dels protocols per regular l'ús proporcional de la força. A més va documentar detencions il·legals i arbitràries, tortures i tractes cruels, inhumans i degradants, l’existència de franctiradors per reprimir les manifestacions, que s'han produït execucions extrajudicials, censura i atacs a la premsa i altres formes d'intimidació, com amenaces, fustigació i persecució amb ànim de dissoldre les manifestacions i inhibir la participació de la ciutadania. I també informa que va identificar com a patró que ni Medicina Legal ni Fiscalia van documentar fefaentment les circumstàncies en què es van produir les causes de les morts i les lesions produïdes a manifestants.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein, en la seva darrera intervenció com a cap de la màxima entitat per a la promoció i la defensa dels drets humans en el món, el passat 18 de juny, va condemnar la violència a Nicaragua durant el discurs inaugural de la 38a sessió del Consell de Drets Humans.

Tenint en compte que el Sr. Ortega continua en el poder durant tres mandats consecutius, tot i que la Constitució de Nicaragua prohibia la reelecció consecutiva, després que les eleccions de 2011 i de 2016 van ser objecte de fortes crítiques a causa de les irregularitats denunciades per les institucions de la Unió Europea i l'OEA, sense la presència d'observadors procedents de cap d'aquestes organitzacions ni d'altres observadors internacionals creïbles, el que demostra la corrupció i l'autoritarisme en què s'ha sumit l'estat de Nicaragua.

Considerant les preocupacions legítimes pel nepotisme del Govern de Nicaragua manifestades per grups de defensa dels drets humans que han condemnat la progressiva concentració de poder que suposen el domini d'un partit únic i el debilitament de les institucions; i amb les evidències que durant el decenni anterior l'estat de Nicaragua va patir un deteriorament de la democràcia i l'estat de dret, així com del seu desenvolupament i la consolidació de la democràcia i l'estat de dret.

Considerant que la corrupció del sector públic, inclosa la corrupció en què estan implicats familiars del Sr. Ortega, continua sent un dels principals reptes i que el suborn de funcionaris públics, els embargaments il·legals i les avaluacions arbitràries per part de les autoritats duaneres i fiscals són pràctiques molt habituals.

Per tot el que s’ha exposat anteriorment, el Ple del Parlament de les Illes Balears:

  1. Condemna la brutal repressió i la intimidació dels manifestants i urgeix el cessament de les amenaces, desaparicions, detencions arbitràries, tortures i assassinats perpetrats per les autoritats nicaragüenques, les forces armades, la policia i grups violents que donen suport al Govern de Nicaragua, recordant a totes les forces públiques el seu deure i obligació de protegir i defensar a la ciutadania.
  1. Demana a les autoritats nicaragüenques que posin fi a tots els actes de violència comesos contra les persones per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i el dret de reunió; demana, així mateix, als manifestants i a les organitzacions de la societat civil que estan al capdavant de les protestes, que aquestes continuïn sent pacífiques i s'abstinguin de recórrer a la violència durant l'exercici dels seus drets.
  1. Manifesta el seu condol i la seva solidaritat amb totes les víctimes, persones assassinades, detingudes, amenaçades i/o torturades i amb els seus familiars.
  1. Expressa la seva preocupació per les conclusions de l'informe de la CIDH, insta la comunitat internacional que exerceixi un paper actiu a l'hora d'obligar els responsables a retre comptes davant els tribunals i sol·licita el compliment immediat de les recomanacions de l’informe de la CIDH.
  1. Demana al Govern de Nicaragua que reconegui i reforci l'autoritat d’una comissió per garantir la veritat, la justícia i la reparació, així com per supervisar l'aplicació de les recomanacions presentades per la CIDH, i que fixi un calendari de les seves noves visites; sol·licita la creació d'un registre públic de les admissions als hospitals, tal com li ha sol·licitat la CIDH.
  1. Sol·licita la presència al país d'una representació de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans OACNUDH, preferiblement en una missió conjunta o coordinada amb presència i actuació contínua de la CIDH al país.
  1. Exigeix a les autoritats nicaragüenques que autoritzin immediatament una investigació internacional transparent independent per tal d'enjudiciar els responsables de la repressió i de les morts durant les protestes.
  1. Lamenta la violació de la llibertat de premsa a Nicaragua, tant abans com durant les protestes; considera que la confiscació de mitjans de comunicació per les autoritats és inacceptable i insta el Govern de Nicaragua que restableixi la plena llibertat d'expressió al país i que posi fi a l'assetjament als periodistes.
  1. Insta les autoritats nicaragüenques que prestin a tots els agents de la societat espai suficient per actuar lliurement, en virtut del dret internacional i per poder establir les bases perquè totes les parts enfrontades debatin sobre la situació a Nicaragua i es defensin els drets humans al país.
  1. Subratlla la necessitat d'unes institucions democràtiques sòlides, de la llibertat de reunió i de pluralisme polític i demana, en aquest sentit, que es dugui a terme una reforma electoral amb vista a unes eleccions justes, transparents i creïbles que respectin les normes internacionals com la manera de resoldre la crisi política actual.