Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Ple pren en consideració la Proposició de llei perquè Formentera triï un senador propi

27 de junio de 2018

Amb el suport de tots els grups parlamentaris, ara continuarà la tramitació parlamentària.

El Ple del Parlament ha pres en consideració la Proposició de llei presentada pels grups parlamentaris Mixt (Gent per Formentera) i Socialista, de reforma de l’article 69.3 de la Constitució Espanyola als efectes que Formentera triï un senador propi, amb independència del que triï Eivissa. La iniciativa legislativa ha estat presa en consideració per unanimitat i, per tant, inicia la tramitació parlamentària.

Contingut 

La Constitució de 1978 preveu que per al Senat (article 69.3), com a supòsit únic, que l’agrupació d’illes Eivissa-Formentera triïn un senador. La reivindicació d’un consell insular propi per a Formentera, que posa fi a la seva dependència administrativa d’Eivissa, ha anat lligada històricament a la possibilitat d’elecció d’un senador propi. Tant el Consell Insular de Formentera, com la Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament (16 març 2011) han aprovat instar a la modificació de l’esmentat article 69.3 de la Constitució Espanyola.

Per tant, ara aquesta Proposició de llei que ha estat presa en consideració, iniciarà el tràmit parlamentari per modificar l’apartat 3 de l’article 69 de la Constitució Espanyola, el qual quedaria redactat de la manera següent:

Article 69.

  1. A les províncies insulars, cada illa amb Cabildo o Consell, constituirà una circumscripció a efecte de l’elecció de Senadors, tot corresponent tres a cadascuna de les illes majors –Gran Canària, Mallorca i Tenerife– i un a cadascuna de les illes següent: Eivissa, Formentera, Menorca, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Lanzarote i la Palma.

Intervencions

La Proposició de llei ha estat defensada per les diputades Silvia Tur (Mixt-GentxFormentera) i Maria José Camps (Socialista). Totes les intervencions dels grups han estat a favor de la iniciativa i les han fetes Tania Marí (Popular), Alberto Jarabo (Podem Illes Balears), Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca), Josep Melià (El Pi-Proposta per les Illes Balears) i Nel Martí (MÉS per Menorca).

Més informació ...