Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El president participa a la reunió extraordinària de la COPREPA 2018

12 de julio de 2018

La conferència ha estat marcada pel debat sobre els Fons de Cohesió europeus

La reunió de la Conferència de Presidents de Parlaments autonòmics (COPREPA) d’aquest dijous 12 de juliol de 2018 ha ressaltat la importància del manteniment dels Fons de Cohesió europeus com a eina per avançar en la lluita contra les desigualtats i el despoblament de les zones rurals.

El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha participat avui a la reunió extraordinària de la COPREPA, que ha tingut lloc a l’Assemblea d’Extremadura, amb seu a Mèrida.  

La presidenta de l’Assemblea d’Extremadura, Blanca Martín, i la presidenta del Parlament de Canàries i presidenta de la COPREPA, Carolina Darias, han donat la benvinguda als assistents i han explicat la necessitat de reflexionar i compartir posicionaments entre les institucions parlamentàries en l’àmbit de la COPREPA. Durant la reunió plenària s’ha aprovat per unanimitat la Declaració d’Extremadura, on es destaca  la problemàtica del despoblament i de les desigualtats que afecten especialment les zones rurals al continent europeu. En aquest sentit, es fa referència als Fons de Cohesió Europeus i a la Política Agrària Comuna (PAC) com a eines que han servit a Europa per avançar durant les darreres dècades, mostrant preocupació per l’escenari de retrocés de la dotació financera prevista per al període 2021-2027. La Declaració d’Extremadura demana, en aquest sentit, que els Fons de Cohesió segueixin representant almenys un terç del pressupost de la Unió Europea, a més d’insistir en la necessitat de fer més flexible, àgil i adaptable la gestió d’aquests fons.

En roda de premsa posterior a la reunió, les presidentes Blanca Martín i Carolina Darias han explicat també la importància d’establir un posicionament comú de la COPREPA per a la propera reunió de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), que se celebrarà a finals d’any al Parlament de les Illes Açores (Portugal).

A la delegació del Parlament balear, han acompanyat el president Baltasar Picornell la cap del Gabinet de Presidència, Aina Nuñez, i l’Oficiala Major del Parlament, Esperança Munar. En paral·lel al ple de presidents de parlaments autonòmics, s’han realitzat també dues reunions, una dels caps de gabinet de presidència dels parlaments i l’altra dels lletrats-secretaris majors, amb l’objectiu de compartir experiències per millorar la governança i el funcionament de les cambres.  

La COPREPA és un fòrum institucional de trobada dels presidents de Parlaments Autonòmics de l’Estat i té com a funció principal l'intercanvi d'experiències i informació sobre el funcionament dels diferents Parlaments autonòmics. També s'ocupa de l'anàlisi dels problemes, reptes i oportunitats als quals s'enfronten els sistemes parlamentaris, en general, i els Parlaments autonòmics en particular, amb especial referència al procés en curs d'integració europea.

(Fotografies de l'Assemblea d'Extremadura)