Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El president del Parlament, Baltasar Picornell, participa al grup de treball d'Igualtat de Gènere de la CALRE

5 d'octubre de 2018

Representants de Parlaments autonòmics i experts en igualtat han analitzat a l’Assemblea Regional de Múrcia les escletxes de gènere

El president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell, assisteix avui a les jornades de treball del Grup d’Igualtat de Gènere de la CALRE (Conferència de les Assemblees Legislatives Regionals d’Europa). Aquestes jornades s’iniciaren ahir dijous i finalitzaran demà dissabte a l’Assemblea Regional de Múrcia.

Durant la trobada, representants de sis Parlaments autonòmics, experts en perspectiva de gènere i la Comissió Especial contra la Discriminació i Violència de Gènere analitzen les diferents escletxes de gènere amb la finalitat d'aportar propostes d'intervenció que serveixin per impulsar iniciatives capaces de reduir les desigualtats.

En les jornades, a més del Parlament de les Illes Balears, hi participen el Parlament d'Andalusia, el Parlament de Canàries, el Parlament de Cantàbria, l’Assemblea d'Extremadura i l'Assemblea Regional de Múrcia.

En declaracions a la Televisió Pública de la Regió de Múrcia, el president Baltasar Picornell ha destacat el compromís balear amb les iniciatives orientades a la igualtat real, destacant la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat d'homes i dones, aprovada per la cambra autonòmica.  

Ponents de reconegut prestigi

La catedràtica de Sociologia i professora de Recerca del Consell Superior de Recerques Científiques- CSIC, María Ángeles Durán Heras, pronuncià ahir dijous la conferència inaugural “Dones i homes en l'economia espanyola”. Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política, i Premi Nacional de Recerca per a les Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques Pascual Madoz, Durán ha estat l'encarregada d'obrir les jornades a la recerca i el rigor de les professores universitàries que tractaran des de diferents àmbits les bretxes de gènere.

Avui divendres al mati, s’ha inaugurat la trobada amb les paraules de benvinguda oficial de la presidenta de l'Assemblea i coordinadora del Grup d'Igualtat de Gènere, Rosa Peñalver, i de la presidenta de COPREPA i del Parlament de Canàries, Carolina Darias

A continuació, María del Mar García Calvente, professora de Gènere i Salut de l'Escola Andalusa de Salut Pública, ha impartit una ponència sota el títol  “L'impacte de cuidar sobre la salut de les persones cuidadores: un exponent de les desigualtats de gènere”. La ponent ha afirmat "som socialitzades en les cures i socialitzats en les no cures des de petits”. “ Tenim dret a ser cuidades i cuidats però també a decidir no cuidar. No és una obligació incontestable de la dona. Ens hem d’alliberar de la culpa per no perpetuar els rols de gènere”, ha afegit. 

A continuació ha intervingut la professora titular de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pilar Carrasquer Oto, amb la ponència titulada “La bretxa salarial de gènere com a fenomen multidimensional. Anàlisi de les barreres institucionals, culturals i organitzatives i propostes d'intervenció”. La ponent ha defensat que les dones han de tenir el dret a la maternitat i els homes l’obligació de la paternitat. "A les dones el dèficit de disponibilitat se’ns suposa, indistintament de les nostres circumstàncies particulars”, ha conclòs. 

Per avui horabaixa, a partir de les 16:30 hores, la catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc i Premi Economista Basca 2018, Sara de la Rica Goiricelaya, farà una exposició sobre “Diagnòstic de les Bretxes de Gènere a Espanya i propostes de millora”.

Després de cada ponència té lloc un intercanvi d'experiències, estratègies i bones pràctiques en matèria d'igualtat amb els parlaments membres del Grup de CALRE, amb la finalitat d'elaborar les conclusions que es coneixeran el dissabte, dia 6, amb l'objectiu de concretar mesures i iniciatives orientades a reduir les desigualtats des de les assemblees legislatives.