Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Declaració institucional en record del moviment democràtic preautonomista de les Illes Balears

30 d'octubre de 2018

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DATA DE RECORD DEL MOVIMENT DEMOCRÀTIC PREAUTONOMISTA DE LES ILLES BALEARS

Dia 29 d’octubre de 1977 entre vint i vint-i-cinc mil persones es manifestaren a Palma per reclamar l’autogovern per a les Illes Balears. Una gran mobilització popular, la primera, després de 40 anys de dictadura franquista, que va tenir un gran ressò entre la societat de totes les illes conformant el que coneixem com el moviment democràtic «preautonomista».

Persones de diferents ideologies i bona part de l’arc parlamentari, de la mà d’intel·lectuals i defensors de la llengua pròpia, s’unien per reclamar un Estatut d’Autonomia. Tan sols quatre mesos abans s’havien realitzat les primeres eleccions democràtiques, que aconseguiren la representació al Congrés i al Senat de membres d’UCD, del PSOE i d’Aliança Popular.

Aquesta mobilització va ser la cristal·lització de la feina realitzada al Santuari de Cura on es redactà l’Avantpojecte de l’Estatut d’Autonomia de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, més conegut com «l’Estatut de Cura». Es constituïa l’Assemblea de Parlamentaris, que presidí Jeroni Albertí i que estava integrada pels onze representants de les Illes Balears a les Corts.

Aquesta assemblea es reuní a les diferents illes a efectes aprovar el Projecte de Règim Transitori per a l’Autonomia de les Illes Balears, que fou rebutjat pel Govern central, i redactà el Decret Llei que va ser aprovat al Consell de Ministres per tal de regular el Règim Preautonòmic de les Illes Balears.

Aquest moviment serà l’embrió necessari per a l’aprovació definitiva de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. L’article 21 de la Llei 2/2018, de13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics, declara dia 29 d’octubre com a dia de record del naixement del moviment democràtic preautonomista i estableix la necessitat que les institucions efectuïn actes d’homenatge i reconeixement.

Per aquests motius, el Ple del Parlament de les Illes Balears:

• Reconeix aquells homes i aquelles dones que varen lluitar i treballar activament per la recuperació de la democràcia i la seva consolidació.

• Reconeix el moviment preautonomista i el seu llegat per aconseguir l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

• Afirma el valor de la democràcia front a la dictadura.

• Afirma el seu compromís en la veritat, la justícia i la reparació amb totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista.

Aprovada per assentiment a la sessió plenària

de dia 30 d’octubre de 2018