Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

20 de noviembre de 2018

El Ple ha començat amb un minut de silenci en memòria de Sacramento Roca, la darrera víctima de violència masclista, i amb la lectura de la Declaració Institucional amb motiu del dia 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DE DIA 25 DE NOVEMBRE DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Segons la Declaració per a l'eliminació de la violència contra les dones de les Nacions Unides de 1993, la violència masclista és “tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada”.

Diverses legislacions, inclosa la internacional, defineixen la violència masclista com la discriminació i la desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i insta els governs a eliminar, prevenir i protegir de la violència patriarcal.

El dia 25 de novembre és una jornada de commemoració, començada a Llatinoamèrica pel moviment feminista i després assumida per l'Assemblea General de les Nacions Unides convidant governs, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a convocar activitats dirigides a sensibilitzar a l'opinió pública sobre el problema de la violència contra la dona.

Una violència masclista que ens sacseja massa sovint i que aquest cap de setmana ha acabat amb la vida de Sacramento Roca, mentre feia feina. Assassinada cruelment per la seva parella per voler posar fi a la seva relació. Sacramento l’havia denunciat dies abans per assetjament. Deixa dues nines òrfenes.

L’assassinat masclista de Sacramento ens commociona com a societat i ens encoratja a continuar treballant en favor de la igualtat entre dones i homes, a desterrar per a sempre el masclisme, la dominació i el sentit patrimonialista sobre les dones. I és que la violència masclista és la principal causa de mort violenta perpetrada per parelles o exparelles al món. A la Unió europea 62 milions de dones han patit en algun moment de la seva vida una agressió sexual o física per part d’un home. A l’Estat espanyol de l’any 2003 al 2017 han assassinat 900 dones i, per tant, hi ha nombrosos menors orfes, així com 87 menors assassinats pels seus pares o parelles sentimentals de la mare.

Tot acte de violència constitueix una manera coercitiva d'exercir el poder. S'utilitza per obligar la persona a fer alguna cosa que no vol fer. En la nostra societat, la violència és, sens dubte, una expressió de poder dels homes sobre les dones. La violència de gènere és producte de la cultura, la màxima expressió de la qual es construeix al voltant d'allò que coneixem com a masclisme.

No serem una democràcia plena mentre existeixin dones amenaçades i insegures i mentre algunes d'aquestes dones acabin assassinades.

La violència de gènere no té cabuda en la societat que volem ser ni en la democràcia que volem consolidar. Eliminar-la de les nostres vides i protegir les víctimes no és una opció, és una obligació. Les dones tenen dret a viure en llibertat i al fet que les seves vides no estiguin en perill pel fet de ser dones.

L'aprovació de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, ha creat un marc de drets per a les dones víctimes de violència de gènere, i tot el Govern s'ha bolcat en el desenvolupament de polítiques transversals coordinades al Pla Estratègic del Govern que s'ha dotat per quatre anys en 13,5 milions de euros

El Congrés i el Senat van aprovar fa un any les mesures del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere amb un ampli consens entre tots els grups.

En la reunió de la Conferència Sectorial d'Igualtat celebrada el passat 31 de juliol, a la qual també van assistir representants de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), es van acordar per unanimitat els criteris per al repartiment dels 100 milions d'euros corresponents a les comunitats i a les ciutats autònomes prevists en el Pacte d'Estat, que es va aprovar el 28 de setembre de 2017, i es va distribuir el fons procedent de la Delegació de Govern contra la Violència de Gènere de 9,5 milions d'euros. De la mateixa manera, es van aprovar els criteris per al repartiment dels 20 milions d'euros contemplats per als ajuntaments.

A Balears li han correspost 4 milions d’euros del Pacte d'Estat, que ha previst per primera vegada el factor de la insularitat a l'hora de distribuir els recursos.

El 3 d'agost es va aprovar un reial decret llei que ha estat convalidat, per unanimitat, al Congrés dels Diputats, que:

  • Retorna les competències als ajuntaments en la promoció de la igualtat i la lluita contra la Violència de Gènere, i estableix el repartiment dels fons als ajuntaments.
  • Modifica la Llei integral contra la Violència de Gènere per millorar l'assistència en els processos judicials i facilitar l'accés als recursos d'assistència.
  • Modifica el Codi Civil perquè els menors exposats a Violència de Gènere només necessitin el permís d'un progenitor per rebre atenció psicològica.

El combat contra la violència masclista i l'atenció a les víctimes no podrà avançar si no s'estableixen mecanismes de coordinació entre les diferents administracions amb competències en la matèria. Totes les institucions han de remar juntes en aquest objectiu, per sobre de plantejaments polítics i estratègies. I perquè això sigui possible, cal dotar a les administracions dels recursos econòmics i del personal especialitzat que es requereix.

Necessitam el compromís individual de tots els ciutadans, homes i dones, i el compromís col·lectiu de tota la societat. No un sol dia, sinó tots els dies de l'any. La violència masclista ens interpel·la tots i totes i la nostra obligació és combatre-la amb tots els mitjans, començant per les administracions, cadascuna  des de les seves competències.

 Per tot això, proposem els següents acords:

El Parlament de les Illes Balears manifesta la seva solidaritat amb la família i els amics de Sacramento Roca i amb totes les dones víctimes d'aquesta xacra social.

  1. El Parlament de les Illes Balears manifesta el seu rebuig a qualsevol tipus de violència masclista i es compromet amb la seva eradicació.
  2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern d’Espanya a continuar impulsant les mesures recollides en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere tant en l'àmbit educatiu, social, jurídic, econòmic, de protecció, conscienciació i sensibilització social.
  3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a continuar treballant en favor de la igualtat de dones i homes i desenvolupant la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
  4. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a continuar impulsant el Pacte Social contra les Violències Masclistes “ReAcció”, afavorint l'adhesió ciutadana.
  5. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a treballar amb els mitjans de comunicació amb la finalitat d’evitar aquells continguts que transmetin un estereotip de relacions de parella basat en comportaments masclistes.