Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

La Jornada per tractar els reptes i les oportunitats socioeconòmiques de l'envelliment es presenta al Parlament

26 de noviembre de 2018

La jornada se celebrarà aquest divendres, 30 de novembre al Parlament.

Avui matí, el president del Parlament, Baltasar Picornell,  i el diputat i coordinador de la ponència per elaborar les bases d’un pla autonòmic d’envelliment que s’ha creat en el si de la comissió d’Assumptes Socials, han presentat avui matí, en roda de premsa, la Jornada que celebrarà el Parlament, divendres, 30 de novembre, per tractar els reptes i les oportunitats socioeconòmiques de l’envelliment.

Per al president del Parlament, Baltasar Picornell, es fa evident que necessitam un conjunt d’accions de totes les administracions públiques, de la iniciativa privada, del tercer sector i del conjunt de la societat per afrontar el procés d’envelliment de la ciutadania de les nostres illes. “Per això és important que es puguin dur a terme jornades com l’organitzada divendres, per identificar els reptes actuals i futurs, així com les iniciatives necessàries que haurem de posar en marxa per tal d’afrontar i convertir en oportunitats els reptes que ens planteja el fenomen”

Per al coordinador de la ponència, Jaume Garau “estam davant un grans reptes de futur en relació a finançament públic i privat per al sector de l’envelliment”; i ha explicat en deteniment la jornada que es desenvoluparà aquest divendres al Parlament.

La jornada s’inaugurarà a les 9.15 amb les paraules del mateix Jaume Garau; de Carmen Orte, directora general de l’Imserso; i de Baltasar Picornell, president del Parlament.

A les 9.45 h. Pere Antoni Salvà, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de les Illes Balears, pronunciarà una ponència relativa als Reptes econòmics i socials de l’envelliment a Europa i a Espanya a curt i mig termini. Anàlisi demogràfica”. Serà presentat per la diputada Maria Antònia Sureda.

A les 10.30 h, Guillem López Casanovas, catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, exposarà la temàtica relativa als Ingressos econòmics de les persones majors. El futur de les pensions i estratègies de millora. Serà presentat pel diputat Josep Castells.

Després d’un debat amb el públic de la primera i segona ponència, les jornades es reprendran a les 12.00 h amb la intervenció de Javier de Juan, vicepresident de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i conseller del grup Socialista al Consell de Mallorca, que exposarà el tema Els reptes econòmics i socials de l’envelliment a les Illes Balears. Serà presentat per la diputada Agustina Vilaret.

Tot seguit, a les 13.00 h Clara Gutiérrez Gamero, cap de l’Àrea de Qualitat de la Subdirecció General de Planificació de l’Imserso, impartirà la ponència relativa a L’envelliment com a oportunitat de creació d’ocupació. El cas dels Serveis Socials i l’Atenció a les persones en situació de dependència. Serà presentada per la diputada: Marta Maicas.

Finalitzaran aquestes dues darreres ponències del matí, amb un segon debat amb el públic.

La jornada es reprendrà l’horabaixa a les 16.00 h. amb la intervenció de Norberto Fernández, Cap de l’Àrea d’Envelliment Actiu de l’Imserso, que serà presentat per la diputada Sandra Fernández, i que parlarà sobre Les oportunitats de l’envelliment actiu.

A les 16.45 h. Elisa Alén González, professora de la Facultat de CC.EE. i Turisme de la Universitat de Vigo, impartirà una ponència relativa a La influència econòmica del turisme de les persones majors. Serà presentada per la diputada Olga Ballester.

Després del darrer debat amb el públic de la cinquena i sisena ponència, la jornada serà closa per Fina Santiago, Consellera de Serveis Socials i Família del Govern de les Illes Balears.