
El Parlament recorda les víctimes de l'Holocaust
25 de enero de 2019
L’acte ha comptat amb la presència de representants de la comunitat jueva i altres col·lectius víctimes de la barbàrie nazi, juntament amb diputats i diputades dels diferents grups parlamentaris autonòmics.
Avui migdia, la Sala de Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears ha acollit un acte per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Aquesta commemoració es realitza anualment i fa referència a la data (27 de gener de 1945) en què l'exèrcit soviètic va alliberar el camp d'extermini d'Auschwitz, a Polònia, i el novembre del 2005 l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir aquesta data per a la commemoració anual de les víctimes de l'Holocaust, que el Parlament balear organitza durant els darrers quinze anys.
Al discurs adreçat als assistents, el president del Parlament, Baltasar Picornell, ha recordat a tots els milions de víctimes de la barbàrie nazi, la majoria jueus, però també d'altres col·lectius, com els romanís, sintis, homosexuals, comunistes, malalts mentals o republicans espanyols entre altres que "per no ajustar-se a la ideologia de la perfecció ària foren perseguits, torturats i assassinats durant la Segona Guerra Mundial".
El president ha afirmat també que "avui dia, encara som testimonis de com els discursos que a poc a poc varen encendre l'espurna de la xenofòbia i l'estigma persisteixen, i com s'incrementen antigues i noves formes de prejudici". Per això, ha manifestat Picornell, "hem de fer front comú contra la normalització de l'odi" i, com a representants públics "tenim la responsabilitat de no entrar en el joc electoralista amb segons quines qüestions i evitar que aquests discursos esdevenguin centre d'un debat polític frívol i desinformat", ha manifestat el president del Parlament. També ha demanat a tots els representants polítics i a tota la societat, "que no permetin mai l'entrada de la xenofòbia i del racisme a les nostres institucions, a les nostres televisions i fins i tot a les nostres converses". Per a Picornell "és un orgull que aquest joc de majories que és la democràcia ens regali imatges com la d'avui, on totes les sensibilitats polítiques sense distinció podem participar d'aquest acte". Perquè els crims que avui el Parlament ha recordat, "no han de caure mai en l'oblit, perquè cal tenir present que qui oblida la història està condemnat a repetir-la", ha conclòs el president del Parlament.
Per la seva banda, Ariéh Girondi, president de la Comunitat Jueva de les Illes Balears, ha defensat la necessitat de no oblidar l’Holocaust i, per això, cada any ens veiem en el Parlament amb llàgrimes en els ulls recitant el Male Rajamin i tenint la convicció que, malgrat tot, seguim en les pàgines vives de la història en aquest nostre món, el món de tots els jueus i dels gentils, aquesta és la lliçó d'Auschwitz".
Tot seguit s'ha procedit a l'encesa de set espelmes en record de les víctimes per part de: José M. Molina Crous (Ariéh Girondi), president de la Comunitat Jueva a les Illes Balears i Evelyn Levi Rotstain, familiar de desapareguts a la Shoá; Fina Santiago Rodríguez, consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears; Pinhas Ben Abraham i Iska Bat Abraham, primer matrimoni jueu de xuetes, després de 500 anys, Aina Xamena Carretero i Rafel Xamena Matas, familiars de Rafel Xamena Moll, nascut a Palma i deportat al camp de concentració de Gusen, annex a Mauthausen, on morí el 6 de gener de 1942; Margalit Bat Abraham, membre de la Comunitat Jueva a les Illes Balears i Rlando Dayán, jasán de la sinagoga de Palma; Lynn Delumen, membre de la Comunitat Jueva a les Illes Balears i Aliza Bat Abraham, retornada al judaïsme; i Baltasar Picornell Lladó, president del Parlament de les Illes Balears.
L’acte ha continuat amb la interpretació del cant 'Male Rajamin' per part de César Ribba i d'una oració per a la misericòrdia, a càrrec de Mani Hoffman.
Finalment, s'ha guardat un minut de silenci en memòria de totes les víctimes de l'Holocaust.