Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Balears obre la X legislatura amb la constitució del Parlament

20 de junio de 2019

El diputat socialista Vicenç Thomàs ha estat elegit president del Parlament.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha iniciat la X legislatura amb la constitució del Parlament, que serà presidit pel diputat del Vicenç Thomàs i Mulet (PSOE-PSIB).

El nou president ha estat elegit per majoria absoluta en primera votació amb 32 vots. En la mateixa votació també s’han proposat com a candidats Juan Manuel Lafuente (Popular) i Jorge Campos (Vox), els quals han comptabilitzat 16 vots per a Lafuente, 3 vots per a Campos, 8 en blanc i cap nul.

En una segona votació també, han estat elegits Gloria Santiago (Unides-Podem), com a vicepresidenta primera de la Mesa, amb 32 vots a favor, i Juan Manuel Lafuente (PP) com a vicepresident segon, amb 21 vots. Des de Vox han proposat en aquesta votació a Idoia Ribas, que ha obtingut 3 vots.

Finalment, s’ha produït una tercera votació, on han estat elegides Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca) com a secretària primera i Maxo Benalal (Ciudadanos) com a secretari segon.

Desenvolupament de la sessió

En compliment del Reglament de la cambra, la sessió ha estat presidida per una mesa d’edat, integrada pel diputat electe de major edat en el nou Parlament en qualitat de president: Pablo Jesús Jiménez (Unides Podem); i pels dos diputats més joves, que han actuat com a secretàries: Tania Marí (PP) i Gloria Santiago (Unides Podem).

La Presidència ha declarat oberta la sessió i les secretàries han llegit la resolució de la sessió constitutiva, la relació de diputats i diputades electes i els recursos contenciosoelectorals interposats, amb indicació dels diputats i les diputades electes que poguessin quedar afectats per la resolució d'aquests. Tot seguit s’ha procedit a l’elecció de la Mesa del Parlament a través del sistema de votació de papereta i urna.

Les votacions per a president, vicepresidents i secretaris s’han produït successivament, tal i com recull el Reglament, i s’ha realitzat l’escrutini un cop closa cada votació. Llavors, el president de la Mesa d’Edat ha llegit en veu alta les paperetes i les ha lliurades a una secretària per a la seva comprovació, mentre que l’altra secretària prenia nota dels resultats.

Closes les votacions, Vicenç Thomàs, com a nou president, ha prestat i sol·licitat del demés diputats i diputades electes el jurament o promesa d’acatar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

El primer discurs com a president del Parlament, Thomàs s’ha iniciat amb unes paraules d’agraïment cap al seu partit polític i caps els diputats i les diputades que li han donat suport. Per a Thomàs “el repte és assolir el respecte d’aquells que no m’han donat suport, amb paraules, gestos, actituds i feina diària” i assumir "el compromís de ser el president de totes i de tots els diputats i diputades”. “La meva principal feina -ha afegit Thomàs- és que el Parlament funcioni i compleixi amb les seves obligacions d’activitat legislativa, de control polític en l’acció del Govern, d’intercanvi d’opinions, de diàleg i de recerca d’acords i solucions necessaris per a la nostra societat”. En cloure el discurs, seguidament, el president ha aixecat la sessió.

Ara, la constitució de la cambra  serà comunicada al rei, a la presidenta del Govern de les Illes Balears en funcions, als presidents del Congrés i del Senat i al president del Govern de l’Estat.

Des de 1983, el Parlament de les Illes Balears ha tingut 12 presidents:  Antoni Cirerol (1983-1987), Jeroni Albertí (1987-1991), Cristòfol Soler (1991-1995), Joan Huguet(1995-1999), Antoni Diéguez (1999-1999), Maximilià Morales (1999-2003), Pere Rotger (2003-2007 i 2011-2012), Maria Antònia Munar (2007-2010), Aina Rado (2010-2011), Margalida Durán (2012-2015), Xelo Huertas (2015-2017) i Baltasar Picornell (2017-2019).

Distribució dels escons

Tal com estableix l’article 12 de la Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, 33 diputats corresponen a Mallorca, 13 a Menorca, 12 a Eivissa i 1 a Formentera. En el Parlament sorgit de les eleccions autonòmiques del passat 26 de maig, dels 59 escons de l’hemicicle 19 estaran ocupats pel Partit Socialista Obrer Espanyol, 16 pel Partit Popular, 6 per Unides Podem, 5 per Ciudadanos, 4 de MÉS per Mallorca, 3 per El Pi, 3 per Vox, 2 per MÉS per Menorca i 1 per Gent per Formentera-PSOE-EUIB.

Constitució dels grups parlamentaris i sessió d’investidura

A partir d’avui, s’obri un termini màxim de 10 dies per a la constitució dels grups parlamentaris, i de 15 dies perquè el president o la presidenta del Parlament, havent consultat prèviament amb els portaveus designats pels partits o grups polítics amb representació parlamentària, proposi a la cambra un candidat o una candidata a la Presidència de la comunitat autònoma. La sessió d'investidura de la persona candidata proposada haurà de convocar-se almenys amb dos dies d'antelació.

Les rondes de consultes s’inicien avui mateix

El president del Parlament, Vicenç Thomàs, ja ha iniciat avui mateix les consultes amb els partits polítics amb representació parlamentària, perquè aquests proposin un candidat a la Presidència del Govern de les Illes Balears.

L’horari establert per a la ronda de consultes d'avui horabaixa és la següent: 13:00 Gent per Formentera + PSIB + EUIB; 13:30 MÉS per Menorca; 15:45 Partit Popular; 16:00 El Pi; 16:20 Vox; 16:40 MÉS per Mallorca;  17:00 Ciudadanos; 17:20 Unides Podem; 18:00 Partit Socialista de les Illes Balears.

Podeu descarregar-vos ÀLBUM FOTOGRÀFIC a l'enllaç següent: https://drive.google.com/drive/folders/1W-Nys8-MwRUecJWtAiwTZsFsJisSeqDp

I el VÍDEO DE LA SESSIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=KGBiuhImNJs

Més informació ...