Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament aprova una declaració institucional amb motiu del temporal de pluges que ha assolat el llevant de la Península Ibèrica

17 de septiembre de 2019

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El passat 9 d'octubre de 2018 la nostra comunitat va viure un dels moments més tràgics de la seva història. Fins a tretze persones moriren a resoltes del temporal de pluja que assolà el Llevant de Mallorca. També es quantificaren nombrosíssimes pèrdues materials, tant en el municipi de Sant Llorenç, el més afectat de tots, com a d'altres de la comarca.

La desolació del moment deixà pas a una allau de solidaritat que vengué de tots els punts del territori balear però que també va provenir d'altres territoris de l'Estat.

Aquests dies hem viscut com un altre temporal, també de fortes pluges, ha provocat el desbordament de rius, torrents i altres calamitats a la Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa, la regió de Múrcia i Andalusia. La violència d’aquests aiguats ha provocat la mort de diverses persones i també ha malmès collites i patrimoni per un valor encara pendent d'estimar.

El Mediterrani és una zona on s'hi produeixen periòdicament aquest tipus de fenòmens atmosfèrics que en algunes ocasions tenen conseqüències fatals. A Balears som ben conscients que no representen un fet puntual i les prediccions de
canvi climatològic apunten que, malauradament, es pot incrementar la seva freqüència i virulència en el futur.

El poble de les Illes Balears és solidari amb els altres pobles i regions d’Espanya i d’arreu del món, alhora que és conscient de la fragilitat del seu propi territori quan es veu colpit per aquests esdeveniments i, per aquest motiu, el Parlament de les Illes Balears acorda:

Primer. Expressar el seu dol i solidaritat vers els familiars i amics de les víctimes del temporal que ha assolat aquests darrers dies la Comunitat Valenciana, Castella La Manxa, la regió de Múrcia i Andalusia.

Segon. Manifestar la seva gratitud i reconeixement a totes les persones, professionals al servei de les administracions de l'Estat, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i Serveis d’Emergències i, en especial, a tots el voluntaris, que han exercit i exerceixen les tasques de rescat de persones i de reconstrucció de danys materials a aquella zona.

Tercer. Instar el Govern de l’Estat a aprovar un seguit d’ajudes per als afectats pel
temporal patit recentment a gran part de la Península, així com agilitzar, de manera immediata, el pagament de les ajudes pendents als afectats per la catàstrofe patida pel Llevant de Mallorca el passat mes d’octubre de 2018.

Quart. Expressar novament el seu dol i solidaritat vers les víctimes de la tragèdia de Sant Llorenç de 2018, de la qual complirem aviat el primer aniversari. 

Cinquè. Guardar un minut de silenci i recolliment en record de totes les víctimes després de l’aprovació d’aquesta declaració.

Aprovada per assentiment a la sessió plenària de dia 17 de setembre de 2019.