Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament celebra el Dia Universal de la Infància

20 de noviembre de 2019

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, UNICEF Comitè Balears i l'Oficina Balear de la Infància i l´Adolescència han organitzat conjuntament amb el Parlament dels Illes Balears el VIII Parlament Infantil de les Illes Balears sota el títol “Per mi i pels meus companys i companyes”.

Avui matí, en el marc del trentè aniversari de l´aprovació de la Convenció dels Drets de la Infància, a la Sala de Plens del Parlament, nins, nines i adolescents de diferents municipis de les Illes Balears han esposats els seus manifests, propostes i demandes vinculades als diferents drets recollits en un document. A l'acte hi han assistit la presidenta d'UNICEF Comitè Balears, Mercedes del Pozo i el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, Serafí Carballo, a més de diputats de grups parlamentaris. El president Vicenç Thomas ha clos l'acte adreçant als assistents un missatge de defensa dels valors de justícia, solidaritat i igualtat d'oportunitats. 

Aquesta activitat s'emmarca en la proposta que s'ha llançat des d'UNICEF per reflexionar sobre la necessitat de conèixer i reivindicar el compliment dels 54 articles que reafirmen els drets infantils en la Convenció del Drets de la Infància.

Enguany, la jornada presidida pel Consell Infantil de Formentera, ha girat al voltant del treball realitzat sobre les principals preocupacions de la infància de les quatre illes explicades en format audiovisual, i la lectura dels seus manifests amb les demandes i compromisos. El Consell infantil de Maó ha explicat mitjançant un telenotícies com era la situació dels infants a 1989; any de l’aprovació de la Convenció dels Drets de la Infància.

En aquesta edició del Parlament Infantil han participat els consells infantils de 10 municipis a Balears reconeguts per UNICEF com a “Ciutats Amigues de la Infància”, el Consell infantil del Consell de Mallorca i 2 centres educatius.

Des d'UNICEF Comitè Espanyol s'ha celebrat el Dia Universal de la Infància amb el lema “Per mi i per tots el meus companys i companys” amb propostes per als centres educatius, Parlaments Infantils, Ciutats Amigues de la Infància i fent una crida a il·luminar les ciutats de blau per visibilitzar la necessitat de continuar treballant i sensibilitzant sobre la protecció de la infància i el compliment urgent de tots els seus drets.

Des de l’Oficina de la Infància i l´Adolescència (OBIA) s'han sumat per celebrar el Dia Universal de la Infància com una fita història pels drets dels nines i nins d’arreu del món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Infants recorda que totes les persones menors d’edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l’OBIA destaquen l’interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d’adoptar i recorden que s’ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que el puguin afectar. Per això, l’OBIA fa notar la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels infants i joves com agents actius de canvi i fomentar vies per a què puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

El Parlament de les Illes  Balears segueix amb el ferm compromís adquirit de donar suport a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència en vers els problemes dels nins i nines d’arreu del món. Propiciar el debat entre nins, nines i adolescents i proporcionar un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de sostenibilitat, consciència ecològica i estima de l'entorn en el qual hi viuen.

Més informació ...