Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones

26 de noviembre de 2019

Just abans d'iniciar la sessió plenària, el Parlament encén una espelma per cadascuna de les 52 víctimes de violència de gènere a Espanya durant el 2019.

El Parlament ha commemorat aquest dimarts el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb l'encesa de 52 espelmes en record de cadascuna de les víctimes que han mort aquest any a Espanya i amb la celebració d'un minut de silenci.

L'acte ha estat presidit per Vicenç Thomas, president del Parlament. També hi han assistit la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, els portaveus de tots els grups parlamentaris i altres diputats, així com altres autoritats.

Després de l'encesa de les espelmes, el president del Parlament ha clos l'acte simbòlic amb la lectura d'una manifest de condemna de qualsevol violència cap a les dones i de lluita contra aquesta xacra social, el qual ha estat subscrit per tots els grups parlamentaris, menys VOX-Actua Baleares.

El president de la Cambra balear, Vicenç Thomas, ha iniciat la lectura d'un manifest fent notar que "més de mil dones (1.026) han estat assassinades a Espanya per les seves parelles o ex parelles des de l'any 2003, data que marca l'inici de la recopilació de dades oficials. En el que portem de 2019, han estat assassinades 52 dones. A Mallorca, Ika Hoffman era assassinada per la seva parella en la Colònia de Sant Jordi". La lectura del manifest llegit pel president del Parlament davant l'auditori congregat a la Sala de Passes Perdudes, afirma que "una societat decent exigeix avançar cap a una societat segura i lliure de violència cap a les dones, que garanteixi una resposta ràpida i efectiva a les dones que sofreixen violència, així com als seus fills i filles, generant els mecanismes necessaris per a aconseguir-ho". Per tot això, el Parlament dels Illes Balears:

  1. Manifesta la seva repulsa a totes les formes de violència cap a les dones, reafirma el seu compromís amb les víctimes i declara la “Tolerància zero amb els maltractadors”.
  2. Reconeix la tasca realitzat pels govern d'Espanya i de les Illes Balears en la lluita contra la violència de gènere els últims anys i en la posada en marxa de les mesures del Pacte d'Estat.
  3. "El Parlament de les Illes Balears insta el Gobierno central a impulsar la “Comisión Permanente No Legislativa de seguimiento y evaluación de los acuerdos del Pacto de Estado en materia de Violencia de Género".
  4. Insta a continuar amb la necessària cooperació institucional per a lluitar contra la violència masclista, donant així compliment a la Llei 11/2016 de 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears així com a tots els acords i mesures del Pacte d'Estat i als compromisos assumits per part de tots els grups polítics i les diferents administracions públiques en l'àmbit de les seves competències.
  5. Es compromet a mantenir i reforçar la lleialtat institucional entre tots els grups polítics per a continuar enfortint la labor del govern en la lluita contra la violència cap a les dones en totes les seves formes fins a aconseguir una societat lliure de violència masclista.

Exposició al Parlament

Dins el context de commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones que va tenir lloc ahir dilluns, dia 25, s'inaugurà l’exposició de l’artista visual Rosa Gallego del Peso, que consta de diferents peces exposades a l’Arxiu del Regne de Mallorca, el Parlament de les Illes Balears, el Casal Solleric i la Conselleria de Presidència.

Una peça de l’exposició “Mirades amb empremta – Art Visual en Prevenció i contra la Violència de Gènere”, de Rosa Gallego es troba situada al hall del Parlament, al carrer Palau Reial, 16) de Palma, amb dues instal·lacions “Els Parasols com a símbol de la fertilitat’ i “NO ÉS NO’.

La mostra, creada en especial sobre la figura de la dona, és una de les activitats que ha organitzat l’Institut Balear de la Dona  amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones i al qual, el Parlament, s’hi ha sumat; persegueix l’objectiu de sensibilitzar i empoderar la societat en relació a la violència masclista, les seves conseqüències i la seva prevenció. El conjunt artístic, com un tot o per separat, vol escenificar el compromís de totes les institucions de l’arxipèlag davant una xacra social com és la violència cap a les dones.