Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat

2 de diciembre de 2019

L’acte d'avui, organitzat per la UNAC, s’emmarca dins del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra dia 3 de desembre a nivell mundial.

Avui matí, el Parlament de les Illes Balears ha acollit una sessió plenària extraordinària organitzada per la Unió d'Associacions, Centres i Federacions d'Assistència a Persones amb Discapacitat de Balears (UNAC).

La sessió ha estat presidida per Vicenç Thomas, president del Parlament, juntament amb Tomàs Arbona, president de la UNAC, Gregorio Molina, director general de Dependència de la Conselleria de Serveis Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, i Fernando Romay, exjugador de bàsquet internacional. A la Sala de les Cariàtides també hi han estat presents diputats i diputades de diferents grups parlamentaris, a més de nombrosos usuaris de les associacions, centres i federacions que conformen la UNAC. 

El president del Parlament, que ha encetat l'acte i ha donat la benvinguda als assistents, ha volgut agrair i felicitar en en primer lloc a la UNAC i a les associacions i fundacions que la conformen "pel vostre  compromís  i  feina encomiable per la igualtat, la solidaritat, la dignitat, la conscienciació i la superació de barreres". També ha volgut agrair la presència de Fernando Romay "un gigante de la solidaridad que de nuevo ha demostrado su compromiso solidario inagotable, en este caso, con la lucha que lidera UNAC". Per a Vicenç Thomas "l'objectiu ho mereix" i són anys de reivindicacions, donant veu i visibilitat a la realitat de moltes persones, que han fet possible avançar en drets i millorar la qualitat de vida a totes les nostres illes. "Si avui som una societat més justa i inclusiva és sense cap dubte gràcies a organitzacions i entitats com les que avui sou en aquesta sala", ha manifestat el president del Parlament. 

El director general de Dependència de la Conselleria de Serveis Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Gregorio Molina, ha fet notar que avui "és una jornada reivindicativa" i que des del Govern balear, malgrat resta molta tasca per fer "s'està treballant per fer visibles les persones amb discapacitat" i ha lloat la importància de la feina que realitzen totes les entitats, conjuntament. 

Tot seguit, el president de la UNAC, Tomàs Arbona, s’ha adreçat als assistents per explicar que la intenció d'aquestes sessions plenàries que, any rere any, se s'organitzen és doble: per una part per celebrar que ens podem unir tots a un espai tan emblemàtic com és el Parlament i, per altra part, per poder agrair a les institucions públiques que ens ajuden i comptar amb la presència de testimonis de persones que transmeten força per poder continuar caminant, com és el cas de Fernando Romay.

A continuació, l'exjugador de bàsquet internacional Fernando Romay ha intervingut des del faristol de la Sala de Plens, per expressar i donar valor a la diferència. En un discurs personal i emotiu, Romay ha reivindicat l'expressió de "creure en tu", la qual "hauria d'estar impreganda en la societat" per no fixar-se en les diferències que tenim, sinó per creure "en les oportunitats que ens poden oferir els que tenim devora". Romay ha reclamat que cal creure amb nosaltres i amb les persones que tenim alvoltant per fer una societat més justa i millor. "Tant de bo, que l'any que ve no existeixi aquest dia de reivindicació, sinó que sigui de celebració, perquè a la fi tots siguem iguals i perquè "tots creguem amb tots, igual que jo crec amb vosaltres", ha clos el discurs Romay. A continuació, tots els presents han pogut votar les seves paraules, essent aprovades per unanimitat.  

Abans d'aixecar la sessió, i per cloure l'acte d'avui, el president Vicenç Thomas ha adreçat unes darreres paraules a tots els assistents i ha manifestat que després del que avui s'ha escolat a la Sala de Plens, es pot afirmar que, tot i que encara hi hagi moltes coses per fer, i que no sempre s’avança amb la rapidesa que agradaria, s’han donat passes endavant cap a una societat més justa i solidària. Per al president, això és producte d’un canvi cultural impulsat per la gran feina de conscienciació i sensibilització de les associacions i entitats del sector com la UNAC, que ha permés que s'hagi aprovat aquí a Balears, en aquest Parlament la passada legislatura, la Llei del Tercer Sector o la Llei d’Accessibilitat Universal, pensades per garantir la igualtat d’oportunitats.

 

 

Més informació ...