Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament acull la sessió Diputats per un Dia organitzada per Aldeas Infantiles

12 de diciembre de 2019

El valor del compromís aplicat als Objectius del Desenvolupament Sostenible és el protagonista de la present edició del programa educatiu “Abraça els teus valors”, que arriba a 65 col·legis de la Comunitat Autònoma i amb el qual treballen 6.500 alumnes.

Avui matí, els escons de la sala de plens del Parlament de les Illes Balears han estat ocupats per 65 escolars de les Illes Balears que han exercit de diputats per un dia en un ple infantil en què han reflexionat sobre el valor del Compromís aplicat als Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Aquest valor ha estat el protagonista de la present edició del programa educatiu d'Aldees Infantils SOS "Abraça els teus valors", en què participen 5.400 escolars d'Infantil i Primària (de 4 a 12 anys) de 54 escoles de balears.

Els alumnes portaveus, que pertanyen als col·legis Balmes i Es Pont, ambdós de Palma, han tengut l'oportunitat de llegir els discursos i exposar les propostes des de la tribuna de la sala de les Cariàtides. Posteriorment, s'ha procedit a votar les propostes de compromisos que més els han agradat i s'han compromès a complir.

Desenvolupament de la sessió

La sessió s’ha iniciat amb les paraules del president del Parlament, Vicenç Thomas, que ha donat la benvinguda al nins i nines i ha defensat la necessitat de la política d'escoltar els més joves. 

Tot seguit han intervingut el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, Serafín Carballo, la directora general d'Infància, Menors i Família del Govern de les Illes Balears, Marta Carrió, i el president d'Aldeas Infantiles SOS d'Espanya, Pedro Puig. 

A continuació, conduïts per la directora de comunicació d’Aldeas Infantiles, Gracia Escudero, s’ha procedit a les intervencions des de la tribuna de quatre portaveus dels col·legis representats, que han explicat i defensat les conclusions del seus cursos pel que fa als compromosis que volen assolir en relació al desenvolupament sostenible. 

En representació del col·legi Balmes han exercit com a portaveus Aitana Muñoz GarcíaDayanna Torres Jumbo (5è de primària). La primera ha compartit amb tots la seva preocupació pel món submarí, la mar i les platges: “Hem de cuidar la mar i no llançar plàstics, perquè la mar és de tots i entre tots hem de mantenir-lo sa i net”. Mentre que Dayanna s'ha centrat més en una història sobre igualtat de gènere basada en una parella que estava feliçment casada, per concloure amb la següent frase: “Tenim la sort que hi ha dones que estan lluitant pels nostres drets i jo crec que a poc a poc aconseguirem aquesta igualtat tan desitjada i que tant ens mereixem”.

Lluch Planells Inglada i Oluchi Nwanedo Iyare (6è de primària) han estat els representants del col·legi Es Pont. En el seu torn de paraula Lluch va reflexionar sobre el ODS número 13 “Acció pel clima” demanant que “la ciutadania del món prengui consciència per a junts fer un pas endavant”, però també va demanar “la unió de les grans potències econòmiques (empreses, corporacions, bancs…) i polítiques (governs, partits, organismes supranacionals...)”. El segon portaveu ha basat la seva exposició en l'erradicació de la pobresa i ha contat l'experiència de la seva mare quan va venir a Espanya: “no tenia ni un cèntim i com ella volia una vida millor va demanar ajuda a diferents institucions i amb l'ajuda va començar una altra vida. Si a la meva mare no l'haguessin ajudat ara no tindria una família i tal vegada tampoc tindria casa”.

A continuació, tots els nins han procedit a dipositar el vot a una urna per elegir la proposta que més els ha agradat. 

A la sessió d'avui hi han assistit els diputats Helena Benlloch, Cristina Mayor, Núria Riera, Sebastià Sagreras, Maxo Benalal, Jorge Campos i Marc Pérez-Ribas. 

Mentre es procedia al recompte de vots s'ha projectat un vídeo sobre la tasca d'Aldeas Infantiles. 

Votacions

El president del Parlament, Vicenç Thomas, ha estat l'encarregat d'anunciar el resultat de la votació infantil. Aquelles coses que els nins i nines de les Illes Balears es comprometen a assumir per fomentar el valor del compromís, han estat: 

1 - Em compromet a donar exemple als meus fills quan sigui mare.

2 - Em comprometo a animar la gent perquè cuidi la mar i sempre estigui neta.

3 - Em compromet a no embrutar la mar.

4 - Em compromet a ajudar a totes les dones amb problemes d'igualtat.

Més informació ...