Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

El Parlament recorda les víctimes de l'Holocaust

27 de enero de 2020

L’acte ha comptat amb la presència de representants de la comunitat jueva i altres col·lectius víctimes de la barbàrie nazi, juntament amb diputats i diputades dels diferents grups parlamentaris autonòmics.

Avui migdia, la Sala de Passes Perdudes del Parlament de les Illes Balears ha acollit un acte per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Aquesta commemoració es realitza anualment i fa referència a la data (27 de gener de 1945) en què l'exèrcit soviètic va alliberar el camp d'extermini d'Auschwitz, a Polònia, i el novembre del 2005 l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir aquesta data per a la commemoració anual de les víctimes de l'Holocaust, que el Parlament balear organitza durant els darrers setze anys. 

Al discurs adreçat als assistents, el president del Parlament, Vicenç Thomas, ha recordat a tots els milions de víctimes de la barbàrie nazi, la majoria jueus, però també d'altres col·lectius, com els romanís, sintis, homosexuals, comunistes, malalts mentals o republicans espanyols entre altres. El president ha manifestat ser optimista i tenir plena confiança que tenim els mecanismes polítics i culturals per prevenir qualsevol escenari de risc. De fet, ha assegurat Thomas, "estam construint una etapa democràtica on el diàleg i el respecte a les idees discrepants és el combustible que mou a la nostra societat". Malgrat tot, per al president de la cambra, "això no impedeix que hem de continuar vigilants davant certs brots que suposen una ofensa a moments de la nostra història com el que recordam avui". Al seu discurs, el president també ha demanat que mai no s'ha de caure en l'error de trivialitzar el dolor i la memòria de milions de persones assassinades només per motius racials, ètnics i culturals; però també per tenir determinades opcions polítiques o sexuals". Cal mirar endarrere amb dolor emoció i respecte, però també avui hem de mirar cap al futur amb esperança, per dir a la societat que deixarem als nostres fills ha après i que el discurs de l'odi no tornarà a arrelar mai més. El president ha conclòs el seu discurs commemoratiu que és un honor celebrar cada any aquest dia perquè "remarca els principis que guien la feina i les iniciatives d'aquesta institució com són el diàleg, el respecte i la tolerància; principis que han de guiar a tots en la nostra vida pers ser millors com a societat i tenir un futur solidari de progrés. 

Per la seva banda, Ariéh Girondi, president de la Comunitat Jueva de les Illes Balears, ha defensat la necessitat de no oblidar l’Holocaust i ha agraït al Parlament l'acolliment any rere any d'aquesta commemoració.

Tot seguit s'ha procedit a l'encesa de set espelmes en record de les víctimes per part de: José M. Molina Crous (Ariéh Girondi), president de la Comunitat Jueva a les Illes Balears i Ramon Morey, delegat del Govern a les Illes Balears; Mihael Ben Haim, Margalid Bat Abraham i Michelle Goldsmith, membres de la Comunitat Jueva a les Illes Balears; Xisca Oliver Valls i Sarah Miler, membres de la comunitat Jueve a les Illes Balears, José Hila, batle de Palma, Maxo Banalal i Rolando Dayan, membres de la Comunitat Jueva a les Illes Balears; Eliezer Ben Abraham, Aliza Bat Abraham i Lynn Delumen, membres de la Comunitat Jueva a les Illes Balears; Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears i Jens Lápidus, membre de la Comunitat Jueva a les Illes Balears; Vicenç Thomas, president del Parlament i Dani Rotsein, membre de la Comunitat Jueva a les Illes Balears. 

L’acte ha continuat amb la interpretació del cant 'Male Rajamin' per part de César Asesqeuivazi

Finalment, s'ha guardat un minut de silenci en memòria de totes les víctimes de l'Holocaust.